Goed nieuws voor Pieterpadlopers: drinkwaterpomp in Rolde weer opgeknapt. 'Het smaakt gewoon goed'

Hij lag er al een aantal jaren verwaarloosd bij, de drinkwatertap in Rolde. De afgelopen tijd is de pomp daarom in ere hersteld en donderdagochtend opnieuw onthuld. Water drinken kan nu weer.

Terwijl kunstenaar Arie Fonk (links ) de in oude luister herstelde pomp inspecteert, laat wethouder Ivo Berghuis zich de eerste slokken vers water smaken.

Terwijl kunstenaar Arie Fonk (links ) de in oude luister herstelde pomp inspecteert, laat wethouder Ivo Berghuis zich de eerste slokken vers water smaken. Foto: Harry Tielman

De pomp kwam 35 jaar geleden in het dorp te staan, ter ere van het 800-jarig bestaan van Rolde. Ook daarvoor stond er altijd al een pomp in het dorp, getuige bijvoorbeeld oude schilderijen die nu in dorpshuis De Boerhoorn in Rolde hangen.

Vandalen hadden de in 1987 geplaatste pomp vernield: er kwam de laatste jaren geen druppel meer uit. Nu hij weer werkt, presenteert de gemeente het niet alleen als watertappunt, maar ook als kunstwerk. Een handjevol toeschouwers was donderdagmorgen bij de onthulling.

Langs populaire wandelroute Pieterpad

„Een verrijking voor Rolde”, noemt wethouder Ivo Berghuis bij die gelegenheid de vernieuwde pomp. Deze ligt aan het Pieterpad, op de kruising van de Schoolstraat en de Nijlanderstraat . „Die wandelroute wordt steeds populairder. En ook fietsers kunnen er gebruik van maken.” Met name in coronatijd merkten aanbieders van verblijfplaatsen dat er veel meer interesse was in de honderden kilometers lange wandelroute die voert van de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg tot Pieterburen in Noord-Groningen.

Nieuws

menu