Gooi Maar In M’n Pet en Typetjesfestival in coronatijd. Lees hoe Emmen dat gaat doen (en misschien Boo at the Zoo ook wel)

Gooi Maar In M’n Pet festival in Emmen. Foto: Martin Zaagman

Ook Emmen heeft de zomer te kampen gehad met afgelastingen van evenementen vanwege corona. Toch gaan er twee buitenfestivals wel door: komende zondag het Gooi Maar In M’n Pet festival en op 19 september het Typetjes- en talentenfestival. En met een beetje geluk kan daar Boo at the Zoo in de herfstvakantie aan worden toegevoegd.

De ingrediënten voor beide evenementen zijn al jaren vaste prik: tijdens het Gooi Maar In M’n Pet – de twintigste editie - treden overal in het centrum straatartiesten – van jong tot oud, van professioneel tot amateur – op, waarbij een jury aan het einde van de dag een winnaar kiest. Bij het Typetjesfestival zorgen zeker 15 typetjes voor hilarische situaties.

Smalle looppaden vermijden

,,Beide evenementen lenen zich wel voor de maatregelen waaraan we ons moeten houden”, zegt organisator Gerald Janse. ,,De deelnemers aan het Gooi Maar In M’n Pet festival zijn kijkacts die op verschillende locaties optreden, zodat groepsvorming op één plek wordt tegengegaan. Bij het Typetjesfestival verspreiden de acts zich als een wolk over het centrum en pakken dan een stuk waar ze optreden. Omdat ze daarbij goed rekening met elkaar houden is anderhalve meter afstand goed te doen.”

Dat neemt niet weg dat Janse en zijn team wel goed in de gaten houden dat de deelnemers zich aan de voorschriften houden. ,,Dat is een kwestie van goed voorlichten, zoals het vermijden van smalle looppaden. We gaan geen pionnen of afzetlinten gebruiken.”

‘Het wordt passen en meten’

Tevens is er dit jaar plek voor minder deelnemers. ,,Normaliter biedt Gooi Maar In M’n Pet plek aan 60 acts, dit jaar zullen dat er 25 tot 30 zijn. We kunnen er vanwege de afstandsregel simpelweg minder kwijt. Als basisregel hebben we altijd ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’, maar we kijken ook altijd welke act bij welke plek past: écht harde muziek plaats je bijvoorbeeld niet middenin het centrum. We hebben ruim 50 aanmeldingen binnengekregen. Ja, het wordt passen en meten. Maar dat is eigenlijk ieder jaar zo.”

Jury bepaalt winnaar, maar waarom?

Janse spreekt van een hoge aaibaarheidsfactor bij Gooi Maar In M’n Pet. ,,Een festival voor alle leeftijden, waarbij profs niet voor kinderen gaan. De jury, bestaande uit Jan Postma, Egbert Lennips, Marcel Meijer en Boelo Klein Ikkink, bepaalt aan het einde van de dag welke act de beste is op basis van sfeer, originaliteit en kwaliteit. Dat wedstrijdelement is vooral bedoeld als stimulans naar de acts toe.”

En gaat halloweenfeest Boo at the Zoo dit jaar wel door?

Als het aan Janse ligt is het na 19 september nog niet uit met de pret. ,,In de herfstvakantie staat in principe de vijfde editie van Boo at the Zoo op de agenda. We zijn nu samen met de gemeente aan het kijken hoe we het halloweenfeest kunnen aanpassen. Zo willen we het feest niet beperken tot het Rensenpark, maar uitbreiden naar de Weiert en andere delen van het centrum. Als de deelnemers maar zo optimaal mogelijk zijn verspreid en zich aan anderhalve meter afstand houden. Sowieso hebben we groen licht voor Boo at the City, een spookavond in het centrum op donderdag in de herfstvakantie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu