Gouverneurstuin in Assen krijgt hek terug

Voor smid Wessel Kwint (28) uit Vlagtwedde is het een monsterklus: het repareren van het hekwerk van de Asser Gouverneurstuin uit Assen. Na vier maanden afwezigheid worden de eerste delen van het hek weer teruggeplaatst.

IJzeren hekwerk rond Gouverneurstuin Assen wordt herplaatst na restauratiebeurt. Op de foto staat Jeroen van der Gaag.

IJzeren hekwerk rond Gouverneurstuin Assen wordt herplaatst na restauratiebeurt. Op de foto staat Jeroen van der Gaag. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het is de omvangrijkste klus in zijn loopbaan als smid: zeventig meter hekwerk opknappen. ,,Ik ben er de afgelopen maanden bijna fulltime mee bezig geweest”, vertelt Kwint, rossige kop en gestoken in grijze overal. ,,De hele werkplaats stond vol met hekwerkdelen.” De staat van de omheining was volgens de smid niet best. ,,Het hekwerk was mat en grauw en vooral bij de poten was veel roest. Sommige stukken waren zo verbogen, daar heeft volgens mij een auto tegenaan gezeten.”

Veel bekijks

De rode smid, zoals Kwint zichzelf noemt, is sinds juli met het herstellen van het hekwerk bezig. Alleen de poort moet nog gerestaureerd worden. Bij het herplaatsen krijgt hij hulp van lasser Jeroen van der Gaag. ,,We werken vanaf de zijkanten naar het midden, de speling die er dan nog is, los je bij de poort op”, vertelt Kwint. Het werk trekt bekijks. Omstanders stellen vragen en ze krijgen veel positieve reacties. Van de nabijgelegen supermarkt komt zelfs koffie.

Een aantal hekdelen zit inmiddels op zijn plaats. Hier en daar zijn soms forse slijp- en lassporen te zien. ,,De komende periode wordt dat nog geverfd”, vertelt Kwint. Eind november is het hekwerk bij de Gouverneurstuin weer in oude glorie hersteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu