Minister Grapperhaus over arrestaties: Met protesterende boeren in Wijster waren nauwelijks afspraken te maken

Volgens minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben de 'onwillige boeren' zelf schuld aan het harde optreden van de politie. Foto: ANP

De tientallen boeren die op 8 juli met landbouwvoertuigen bij afvalverwerker Attero in Wijster protesteerden hebben het er zelf naar gemaakt dat ze zijn opgepakt.

Dat laat minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus weten naar aanleiding van schriftelijke vragen van fractievoorzitter Thierry Baudet (Forum voor Democratie). Volgens Grapperhaus hebben de Veiligheidsregio Drenthe, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie in het begin juist ingezet op ‘verbinding en de-escalatie’.

Onwillige boeren

Maar Grapperhaus laat weten dat de protesterende boeren ‘steeds minder geneigd waren om aanwijzingen van de politie op te volgen’. ,,Ook bleek dat met een grote groep actievoerders niet of nauwelijks afspraken te maken was en slechts beperkt informatie over acties beschikbaar werd gesteld”, schrijft de minister. Daarom heeft de regionale driehoek (Veiligheidsregio, OM en politie) gekozen voor een andere koers, laat Grapperhaus weten.

Op 8 juli demonstreerden tientallen (met name) boeren bij afvalverwerker Attero. De boeren demonstreerden met trekkers en andere landbouwvoertuigen en dat was in het Noorden op dat moment niet toegestaan. Twee dagen voor de demonstratie bij Attero was dat besloten door de veiligheidsregio’s in Drenthe, Groningen en Friesland.

De blokkade bij Attero werd uiteindelijk door de demonstranten opgeheven. De boeren vertrokken daarna naar een nabijgelegen erf. Om na te praten en koffie te drinken, is altijd door betrokkenen gezegd.

Omdat boeren zich onwillig opstelden, volgens de overheid althans, werd een andere koers bepaald. Die hield in dat de massaal opgetrommelde politie plotseling het erf opdraaide en tientallen arrestaties verrichtte.

‘Vreedzame personen’

Volgens Grapperhaus is er door de Veiligheidsregio Drenthe en de politie bewust voor gekozen om de arrestaties op het boerenerf te verrichten en niet bij Attero, valt op te maken uit de antwoorden na vragen van Baudet.

De fractievoorzitter van Forum voor Democratie wilde weten waarom de politie had gekozen om ‘vreedzame personen die worden verdacht van een overtreding aan te houden, in plaats van hen ter plekke een boete te geven’. Baudet vindt dat de arrestaties buitenproportioneel zijn. Ook de boeren hebben het optreden van de Veiligheidsregio en politie altijd omschreven als ‘onnodig machtsvertoon’.

Maar Grapperhaus lijkt dat niet te vinden. Volgens hem was de groep met demonstrerende boeren te groot. ,,Om handhaven bij zo’n grote groep demonstranten mogelijk te maken, was de gekozen werkwijze van aanhouden noodzakelijk”, schrijft hij.

Coronamaatregelen

Grapperhaus schrijft ook dat het niet mogelijk is geweest om rekening te houden met de coronamaatregelen. De 63 gearresteerde demonstranten werden afgevoerd in een arrestantenbus en overgebracht naar Assen. Anderhalve meter afstand houden is ‘door het onverwacht grote aantal arrestanten’ niet gelukt.

Minister Grapperhaus werd begin deze maand zelf in verlegenheid gebracht nadat er foto’s waren opgedoken van de bruiloft van de minister, waarop te zien is dat Grapperhaus en zijn gasten zich niet aan de coronaregels houden. DvhN heeft enkele boeren gesproken die daar smalend op reageren.

Lees ook

Nieuws

Meest gelezen

menu