Gratis: kerk in Odoorn, plus flinke bruidschat

Gratis: kerk in Odoorn, plus flinke bruidschat

Gratis eigenaar worden van de kerk in Odoorn en daarbij geld toe krijgen. Dat overkomt de Stichting Oude Drentse Kerken. Dat gulle gebaar komt van de Vrijzinnig Hervormde Gemeente Odoorn.

Gratis eigenaar worden van de kerk in Odoorn en daarbij geld toe krijgen. Dat overkomt de Stichting Oude Drentse Kerken. Dat gulle gebaar komt van de Vrijzinnig Hervormde Gemeente Odoorn.

Die is hiermee gewaarborgd dat het uit 1857 daterende gebouw in hartje Odoorn tot in de puntjes onderhouden blijft. Het jeugdgebouw naast de kerk is verkocht aan Arnoud van der Veen, eigenaar van café-restaurant De Boshof.

Na de kerk van Eext, de Waterstaatskerk Bovensmilde, de synagoge Zuidlaren en 't Kleine kerkje in Gieterveen is de kerk in hartje Odoorn het vijfde pareltje waar Stichting Oude Drentse kerken eigenaar van wordt. De stichting hoeft geen financiële tegenprestatie te leveren. Sterker: ze krijgt een bruidsschat toe. Hoe groot die is, wil kerkrentmeester Tonny Besselse-Frankhuizen niet zeggen. ,,Maar het is in ieder geval een hoger bedrag dan we voor ons jeugdgebouw beuren.''

De bruidschat is bedoeld om 10 tot 15 jaar onderhoud te bekostigen. Met de verkoop van beide gebouwen is de beoogde fusie tussen de gemeente in Odoorn en de Grote Kerk in Emmen weer een stap dichterbij gekomen. De Vrijzinnig Hervormde Gemeente Odoorn mag dan vierhonderd leden tellen, daarvan zijn er nog zo weinig die het padje naar de kerk warm houden, dat nog maar één keer per maand een kerkdienst is. ,,Dan zitten we er met zo'n vijftien mensen, het is heel treurig'', vindt Besselse. Ze blaast al sinds 2003 haar partijtje mee in de kerkraad. Als kerkrentmeester is ze zowel voorzitter, secretaris als penningmeester. Overigens is er nog een lange weg te gaan voor de fusie een feit is. De kerkelijke gemeentes en de regionale kerkvergadering (Classis Emmen) moeten ermee instemmen. Het RCBB (Regionaal College voor Behandeling van Beheerszaken) wordt vervolgens om advies gevraagd door de Classis. Voor de leden verandert er niet veel. Maandelijks heeft er nog steeds een kerkdienst plaats.

Arnoud van der Veen van De Boshof heeft het jeugdgebouw gekocht. Niet in eerste plaats om het gebouw, als wel om de ruim 700 vierkante meter grond die er bij hoort. ,Buurman's land is maar één keer te koop' is hier het motto. ,,Eens per jaar wordt hier een tent voor het dorpsfeest opgezet. Wij doen de catering. Als iemand anders het had gekocht, zou die tent elders geplaatst moeten worden en dan kom je al gauw buiten het dorp uit.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu