Tankstation Green Planet bij Pesse wil uitbreiden met biobrandstoffen en truckparking (los van klimpark met uitkijk/reclametoren)

Edward Doorten bij zijn tankstation Green Planet Foto: DUNCAN WIJTING

Tankstation Green Planet bij Pesse wil uitbreiden met nieuwe biobrandstoffen en een parkeerplaats voor vrachtauto’s. Het bedrijf heeft daarvoor vergunning aangevraagd. Die staat volgens het pompstation los van de komst van een uitkijk/reclametoren en klimpark.

Tegen dat project, Green Edge genaamd, werden begin dit jaar bij de gemeente Hoogeveen 154 zienswijzen ingediend. Het duurt nog wel even voordat al die reacties van een antwoord zijn voorzien, is de verwachting.

Volgende stap zetten

Green Planet wil naast deze bestemmingsplanprocedure echter een volgende stap zetten in de bedrijfsvoering, zo laat het pompstation in een persbericht weten. Het gaat onder meer om de komst van nieuwe biobrandstoffen, waaronder groene waterstof, voor zwaar transport en personenauto’s.

Het college in Hoogeveen wil daar wel aan meewerken, maar de verwachting is dat de vergunning op z’n vroegst medio oktober verleend kan worden.

‘In procedure’

,,De vergunning is nu in procedure’’, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,De gemeenteraad wordt eerst nog gevraagd om een verklaring van geen bedenkingen af te geven, waarna nog zienswijzen kunnen worden in gediend.’’

Green Planet benadrukt dat deze vergunning ‘op geen enkele manier’ raakvlakken heeft met de plannen voor klimpark Green Edge, met de uitkijk/reclametoren. De gemeente bevestigt die lezing.

,,De omgevingsvergunning gaat alleen over de realisatie van de energiedragers en de beveiligde truckparking’’, schrijft eigenaar Edward Doorten.

‘Klein deel’

Volgens hem gaan de ingediende reacties van bewoners en organisaties over Green Edge ‘slechts voor een klein deel’ over de komst van de nieuwe biobrandstoffen voor transport en mobiliteit. ,,Deze zienswijzen gaan allemaal over mogelijke veiligheidsrisico’s in relatie tot de overige ontwikkelingen bij Green Edge, dus niet over veiligheidsrisico’s voor omwonenden.’’

Green Planet wil daarom een volgende stap zetten in de realisatie van dit project. ,,Langer wachten met het verduurzamen van het zwaar transport en de mobiliteit is niet wenselijk. We willen onze bijdrage leveren aan het reduceren van CO2 en stikstof.’’

Argusogen

Actiecomité Gien Planet, dat fel gekant is tegen de komst van het ‘buitenproportionele attractiepark met reclametoren’, volgt de stap van Doorten met argusogen. Volgens woordvoerder Folkert Metselaar moet voor de beveiligde vrachtwagenparkeerplaats bos gekapt worden. ,,Dat is onderdeel van het oorspronkelijke bestemmingsplan. Dat kun je dus niet los van elkaar zien.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu