Grenscontroles voor Duitsland: twee weken quarantaine voor iedereen die uit Nederland komt

Controle bij de Duitse grens. Foto: Robin Utrecht

Iedereen die vanuit Nederland naar Duitsland reist, moet vanaf vrijdag 10 april twee weken in quarantaine. Het is daarbij niet relevant of iemand symptomen heeft van het coronavirus.

Dat heeft de Duitse regering maandagmiddag bekend gemaakt, nadat het Robert Koch Institut - het Duitse RIVM - afgelopen weekend Nederland al als risicogebied aanmerkte. Het is nog onduidelijk hoe lang de maatregel zal gelden.

Woon-werkverkeer toegestaan

De Bundespolizei gaat vanaf vrijdag controleren bij de grenzen bij Nederland. Daar worden zogeheten ‘quarantaine-ordnungen’ uitgedeeld aan mensen die in quarantaine moeten.

Er komen uitzonderingen op de regel: zo geldt de verplichte quarantaine niet voor grensoverschrijdend woon-werkverkeer en vrachtverkeer. De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen deed eerder nog een klemmend beroep aan de Duitse overheid om de grenzen niet resoluut te sluiten.

Daarvan is nu geen sprake: wel betekent het dat Nederlanders niet meer de grens over kunnen voor boodschappen, vakantie of een goedkope tankbeurt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu