Grenspaal uit 1784 bij Nieuw-Schoonebeek hersteld: deze steen markeerde vroeger een drielandenpunt

De grenspaal wordt herplaatst. Eigen foto

Wie langs het Schoonebeekerdiep van Nieuw-Schoonebeek richting Twist wandelt, stuit op een bijna 250 jaar oude grenspaal. Deze is na jaren van verval opgeknapt door de Historische Vereniging Nei-Schoonebeek.

De paal uit 1784 markeerde vroeger het drielandenpunt tussen het Bisdom Munster, de Graafschap Bentheim en de Republiek der Verenigde Nederlanden.

,,In de laatste jaren werd de grenssteen steeds minder zichtbaar”, zegt voorzitter André Lambers van de historische vereniging. ,,Door het maaien was de steen beschadigd, terwijl de letters slecht leesbaar waren. Met behulp van een tractor hebben we de steen gelicht, gedraaid en vervolgens weer op zijn plek neergezet. Ook is de tekst op de steen nu weer goed leesbaar.”

Voor de opknapbeurt kon de historische vereniging rekenen op de grenssteendeskundigen Herman Posthumus en Harry ten Veen, evenals historicus Horst-Heinrich Bechtluft van de Samtgemeinde Twist.

Hoe is de steen te bereiken?

Loop vanaf de fietsbrug tussen Nieuw Schoonebeek en Twist 200 meter langs de grenssloot in westelijke richting, of loop vanaf de Diakendiek in Nieuw Schoonebeek richting het Schoonebeekerdiep.

Nieuws

Meest gelezen

menu