Groen licht voor Wolfeest in Balloo. Schapen scheren op anderhalve meter afstand

Drukte tijdens het Schaapscheerders- en wolfeest bij schaapskooi Balloo . Foto: Harry Tielman

Het Wolfeest in Balloo op zaterdag 10 en zondag 11 juli gaat door. Organisator Anneke Boekee uit Zuidwolde zegt dat de gemeente Aa en Hunze de vergunning heeft verleend.

Het schapenscheerdersfestival op het terrein aan de Crabbeweg kan doorgang vinden nu de coronamaatregelen zijn versoepeld.

,,De RIVM richtlijnen worden gevolgd en het terrein is ruim opgezet, zodat bezoekers anderhalve meter afstand kunnen houden”, zegt Boekee. ,,Daarvoor zijn speciaal gescheiden in- en uitgangen ingericht en desinfectiemogelijkheden geplaatst.”

Ongeveer tachtig standhouders zijn aanwezig op het tweedaagse festival.

Vorig jaar was het Wolfeest in Balloo het enige evenement in Drenthe dat begin juli doorgang vond, ondanks de strenge geldende maatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden en looplijnen.

Drentse heideschapen

Bezoekers kunnen twee dagen lang de wol van de Drentse heideschapen ontdekken. ,,De schaapskudde van Balloo onderscheidt zich van andere kuddes door de kwaliteit van de vachten”, weet Boekee. ,,Er zijn vachten in vele kleurvariaties: wit, grijs, bruin in verschillende tinten. Wol- en viltliefhebbers komen van heinde en verre om de langharige vachten aan te schaffen.”

Ervaren spinsters, breisters, weefsters en viltsters hebben een prachtige wolcollectie opgebouwd. ,,Van robuuste woonkussens en plaids tot ragfijn gebreide shawls. Op een weefgetouw uit 1850 worden de mooiste kleden geweven.”

Broodplanken en demonstraties vilten

Daarnaast zijn er ambachtelijke producten te koop. ,,Lekkernijen, broodplanken, originele lampen, handgemaakte tassen, wilgentenen manden, keukentextiel, hoeden, keramiek, het is te veel om op te noemen. Maar ook demonstraties vilten, spinnen, breien, weven en allerlei wol- en viltproducten te koop. Van ruwe vachten tot luxe woontextiel en van truien tot kunstzinnige sieraden.”

Kaarten vooraf bestellen

Het Wolfeest op het terrein aan de Crabbeweg 2 is beide dagen open van 10.30 tot 17.00 uur. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Volgens Boekee wordt het vooraf kopen van tickets via www.wolfeest.com aanbevolen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu