Groen licht voor bouw stadsboerderij Emmen: mét melkkoeien en een verswinkel (maar nog steeds wacht de legalisering van de PAS-melding)

Een impressie van hoe stadsboerderij ‘t Nije Hoff in Emmen eruit komt te zien. Illustratie: Impressie 3DL

De broers Rick en Gert-Jan Nijhoff mogen doorgaan met de bouw van hun stadsboerderij ’t Nije Hoff aan de Nieuw-Amsterdamsestraat.

Dat heeft de Raad van State in Den Haag woensdagochtend bepaald, nadat de rechter alle bezwaren van tafel had geveegd.

Opening: ‘Hopelijk in voorjaar 2021’

Gert-Jan Nijhoff reageert opgelucht op het besluit van de rechter. ,,Dit is een mooie uitspraak waarmee we verder kunnen. Volgende week hervat de aannemer de bouw en we hopen eind dit jaar de boerderij op te kunnen leveren. Ik hoop dat we volgend voorjaar kunnen openen.”

Geen intensieve veehouderij, maar een grondgebonden melkveehouderij

Wel streek de rechter nog een opvallend detail in de einduitspraak glad: een omwonende van het Noordbargerbos wees hem op een detail in het bouwplan dat ook een intensieve veehouderij onderdeel van de stadsboerderij zou gaan uitmaken. Dat is volgens de broers Nijhoff en de gemeente Emmen nooit de bedoeling geweest. Het plan is inmiddels dusdanig aangepast dat zij kunnen starten met een grondgebonden melkveehouderij waarbij de koeien regelmatig buiten staan.

Stadsboerderij’t Nije Hoff start met tien koeien, een kaasmakerij en een theehuis. ,,Daarin gaan we eigen zuivelproducten verkopen, zoals kaas, melk en ijs, maar ook andere streekproducten”, zegt Nijhoff.

Ook een melktap - waarbij klanten 24 uur zeven dagen in de week melk kunnen kopen via een tap bij de boerderij - sluit Nijhoff in de toekomst niet uit. ,,Ook dat overwegen we.”

Melkrobot van maximaal zestig koeien

In de boerderij komt een melkrobot die uitgaat van een maximale capaciteit van zestig koeien. ,,Of we dat aantal van zestig gaan halen, hangt af van de legalisering van de PAS-melding, waarop wij nog steeds wachten.”

Het bestemmingsplan mag dan in kannen en kruiken zijn, toch moet ’t Nije Hoff nog steeds wachten op het legaliseren van de PAS-melding door minister Schouten van Landbouw.

Op basis van de stikstofwetgeving voor de uitspraak van de Raad van State van 29 mei 2019 hebben de broers een PAS-(Programmatische Aanpak Stikstof) melding gedaan, zodat ze zonder natuurvergunning de stadsboerderij mogen bouwen en openen. Maar de uitspraak van de Raad van State maakt dat vooralsnog onmogelijk.

,,We gaan er wel vanuit dat we ook dat groene licht krijgen, want dan kunnen we in de toekomst ook uitbreiden wat betreft het aantal koeien dat we in de stallen mogen houden. Als we opengaan, dan kijken we naar de belangstelling die er voor onze producten bestaat en gaan dan rustig opbouwen. Ja, bedrijfsmatig kunnen we dat aan, omdat we onze plannen daarop nu afstemmen.”

Bezwaarmakers

De bouw van de stadsboerderij aan de rand van het Noordbargerbos in Emmen hield de gemoederen drie jaar lang bezig. Met een spoeduitspraak maakte de hoogste bestuursrechter in april 2019 de weg vrij voor de bouw van de boerderij, nadat bezwaarmakers naar de Raad van State stapten om het bestemmingsplan tegen te houden. De boerderij zou te dicht bij een natuurgebied en woningen komen te staan. Twee maanden geleden schoof de rechter die bezwaren echter van tafel, omdat de bewoners te laat in beroep waren gegaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu