Groen licht voor windpark Pottendijk bij Emmen: de bouw van veertien windmolens kan beginnen

In het gebied Pottendijk komen 14 windmolens. Foto: Kees van de Veen

Niets staat de bouw van windpark Pottendijk meer in de weg. De Raad van State in Den Haag besloot woensdagochtend dat de vergunningen in orde zijn.

Daarmee kunnen in het gebied tussen Nieuw-Weerdinge en Emmer-Compascuum veertien windmolens worden gebouwd. De molens zijn 150 meter hoog en leveren een gemiddeld vermogen van 50 megawatt.

Volgens de Raad heeft eigenaar Piet Rodenburg met eigen onderzoek niet hard gemaakt dat de coureurs op zijn kartbaan onaanvaardbaar veel last zullen krijgen van de rollende schaduwen die de wieken van de windmolens op de baan werpen. In ieder geval ziet het hoogste bestuursrechtscollege geen bewijs dat coureurs tijdens het racen verblind kunnen raken, heftig schrikken en daardoor ongelukken gaan veroorzaken.

Voortbestaan kartbaan in gevaar

De Raad van State wijst verder op foto’s en documenten die ontwikkelaar Energiepark Pottendijk BV heeft overlegd. Daaruit blijkt dat er in Europa bij meerdere auto- en motorracecircuits hoge windturbines staan. Eerder tijdens de rechtszaak zei Rodenburg dat enkele karting- en raceorganisaties zijn baanlicenties gaan intrekken als het windpark gebouwd wordt.

De Raad van State betwijfelt of het zo’n vaart zal lopen. Immers, Rodenburg baseerde dat op een brief die NAB (Nederlandse Autosport Bond) naar hem zond. Maar de NAB meldt daarin dat Pottendijk mogelijk zijn licentie verliest als er geen compenserende maatregelen worden genomen. Bovendien baseert de NAB zich op haar beurt weer op het door Rodenburg overlegde onderzoek, waar de Raad van State juist vraagtekens bij zet.

Verder veegt de Raad in de uitspraak ook alle overige bezwaren van tafel, waaronder die van het Erkende Overleg Partners-Platform de Monden (EOP).

Vijf beroepsschriften

Windpark Pottendijk is een initiatief van landbouwer Jeroen Deddens uit Nieuw-Dordrecht. Hij is de eerste en tot nu toe enige partij die van de gemeente Emmen een vergunning kreeg voor het ontwikkelen van een windpark.

In totaal kwamen hiertegen vijf beroepsschriften binnen. Twee van hen trokken zich voor een behandeling door de rechter terug: een dierenpension in Roswinkel en Johan Snuverink, de vliegende boer uit Emmer-Compascuum.

Kartbaan Pottendijk en Platform De Monden en Wim Veldhaus, voorzitter van Zon voor Wind, legden de zaak wel aan de rechter voor, maar kregen ongelijk en stapten naar de Raad van State.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu