Grommende tractors en trucks in de TT Hall

De TT Hall is vrijdag en zaterdag het strijdtoneel van trucks en tractoren. Voor de eerste keer vindt hier Indoor Truck- en Tractorpulling plaats. En dat is best bijzonder.

Bij tractorpulling, beter bekend als ‘trekker-trek’, is het doel om met een speciale tractor of truck een verzwaarde sleepwagen zo ver mogelijk over een modderige baan te trekken. In de sleepwagen zit een ballastbak gevuld met gewichten. Die gewichten verschuiven, waardoor de sleepwagen tijdens de race steeds zwaarder wordt. Kom je honderd meter ver, dan ga je door naar de finale. Daarin is de sleepwagen nog zwaarder.

Luchttunnel

Een voertuig moet dus veel vermogen hebben en bij een race komen vanzelfsprekend veel uitlaatgassen vrij. Maar volgens organisator Ronald Havertag van Stichting Trekker Trek Nijkerkerveen is voor die uitlaatgassen een goede oplossing gevonden. Er is een speciale luchttunnel gebouwd boven de baan om zo veel mogelijk gassen af te voeren en frisse lucht binnen te laten.

“In de tunnel hebben we 26 ventilatoren en 20 luchtgaten in het dak gebouwd. Zo hebben de deelnemers en het publiek geen last van vieze lucht”, vertelt hij. Normaal is die lucht geen probleem, want vaak vinden trekker-trekwedstrijden vanwege de lengte van de baan buiten plaats. Havertag: “Zulke lange hallen voor de binnenbanen zijn er bijna niet in Nederland. Dat het hier wél kan is dus extra bijzonder.” Dit jaar zijn er al wedstrijden geweest in grote hallen als Ahoy in Rotterdam en in de Zwolse IJsselhallen.

Vijftienhonderd kuub klei

Het storten van vijftienhonderd kuub speciale klei om de wedstrijden op te rijden was een andere uitdaging, maar gezien de omvang van de deelnemerspoule zeker de moeite waard. Er doen ongeveer 250 tractor- en truckchauffeurs uit Nederland, Duitsland, België en Denemarken mee aan de wedstrijden.

Op vrijdag komen vooral landbouwtractors in actie, op zaterdag zijn de sportrekkers en trucks aan de beurt. Havertag: “We hopen vrijdag op vijftienhonderd en zaterdag op drieduizend bezoekers, die moeten aan de kassa kaarten kopen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu