Groningen Airport Eelde maakt voor het eerst in de geschiedenis winst

Groningen Airport Eelde heeft over 2017 een positief bedrijfsresultaat laten zien. ,,Voor de allereerste keer in de geschiedenis’’, zegt directeur Marco van de Kreeke van GAE.

Van de Kreeke was vrijdag te gast bij radiostation BNR. Het positieve bedrijfsresultaat is mede te danken aan het feit dat de aandeelhouders, de provincies Drenthe en Groningen, en de gemeenten Assen, Tynaarlo en Groningen nu betalen voor voorzieningen van algemeen belang, zoals brandweerzorg en ambulancediensten.

Van de Kreeke schat de winst op 2 a 3 ton. In juni is er een aandeelhoudersvergadering en dan komt ook het definitieve jaarverslag op tafel.

‘Vliegen is eigenlijk te goedkoop’

GAE zet in op een verdubbeling van het aantal passagiers, tot circa 500.000. Opmerkelijk genoeg vindt Van de Kreeke dat de luchtvaart niet ongebreideld moet groeien, en dat hij vindt dat vliegen eigenlijk te goedkoop is. ,,Ook ik wil een duurzame toekomst voor mijn kinderen. Ik denk dat niemand voor ongebreidelde groei is. We zoeken allemaal in Nederland naar een manier om groei en duurzaamheid te combineren.’’

Hij stelt echter dat de groei van GAE bij andere luchthavens vandaan moet komen. En het is volgens een gegeven dat mensen nu eenmaal veel willen reizen en daar kan de luchtvaart op een zeer efficiënte manier op in spelen. ,,Alle vliegtuigen zitten bomvol’’, verklaarde hij. Volgens hem is dat met de trein naar Roodeschool wel anders.

Teleurgesteld in gemeente Groningen

Van de Kreeke is teleurgesteld in de gemeente Groningen, die zijn bijdrage aan de investeringen in GAE van 46 miljoen euro heeft gehalveerd. Volgens Van de Kreeke onderzoeken de aandeelhouders nu diverse mogelijkheden voor een nieuwe eigendomssstructuur. In de loop van de komende jaren moet de politiek daarover knopen doorhakken, aldus Van de Kreeke.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu