Groningen Airport Eelde mogelijk tijdelijke parkeerplaats voor buitenlandse vliegtuigen

Groningen Airport Eelde Foto: DvhN

Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen overwegen hun vliegtuigen te parkeren op Groningen Airport Eelde en Twente Aiport.

Tijdelijke opslag van vliegtuigen is in deze fase van de coronacrisis een probleem voor de internationale luchtvaart, meldt NRC. In Frankfurt is een landingsbaan al veranderd in een parkeerplaats.

Op Schiphol staan op dit moment vijftig vliegtuigen geparkeerd, van diverse maatschappijen met Schiphol als thuisbasis. Er is ruimte voor tweehonderd vliegtuigen.

Met een schuin oog naar Eelde

Interim-directeur Bart Schmeink bevestigt dat de Drentse luchthaven is benaderd, maar hij kan niet zeggen door wie. ,,Overigens denk ik niet dat het storm gaat lopen bij ons. De verschillende toestellen willen ook onderhoud kunnen plegen aan hun kisten. In dat geval heb je baat bij een op dat type vliegtuig ingerichte werkplaats. Dat maakt Eelde in de eerste instantie niet de meest voor de hand liggende keuze.”

Volgens Schmeink is de beschikbare parkeerruimte afhankelijk van het type vliegtuig. ,,In theorie kunnen we hier maximaal twee 747’s kwijt of 20 van het type 737.” Het is niet de bedoeling dat het vliegveld ook daadwerkelijk deze aantallen gaat herbergen. ,,In dat geval zet je het volledige vliegveld volledig klem. Je moet ruimte houden om te kunnen manoeuvreren.”

Als beoogde parkeerruimte heeft Eelde een aantal platforms, die gereserveerd zijn voor crisis- en noodsituaties. Tevens is er ruimte op de oude landingsbaan, die sinds de baanverlenging dienst doet als taxibaan. ,,Daar kun je ook een aantal kwijt zonder dat dit het vliegverkeer op de luchthaven hindert.”

Coronahelikopter

Schmeink sluit niet uit dat Eelde dat er vaker een beroep zal worden gedaan op Eelde als uitwijkhaven als de nood hoger wordt bij andere vliegvelden. Verder verwacht hij dat het aantal medische vluchten zal toenemen. ,,Momenteel vliegt er een specials coronahelikopter die ingezet wordt bij het verdelen van IC-patiënten over de Nederlandse ziekenhuizen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu