Groningen en Drenthe beleven Bevrijdingsdag digitaal: 'Nieuw voor ons, maar mooi'

In Groningen en Drenthe geen grote bevrijdingsfestivals dit jaar, maar livestreams vanuit studio’s. Lekker met een biertje en zak chips op de bank naar muziek luisteren.

Het online Bevrijdingsfestival in de Suikerfabriek in Groningen

Het online Bevrijdingsfestival in de Suikerfabriek in Groningen Foto: Jaspar Moulijn

In Groningen bleef het Stadspark leeg, in Assen kon je rustig je hond uitlaten langs de Baggelhuizerplas. De provinciale bevrijdingsfestivals vonden door de coronapandemie binnen plaats. Van festivalweer was niet echt sprake, dus áls er al een jaar was waarin mensen de vrijheid via livestreams zouden willen volgen, was dat deze editie wel.

Studio in Suikerfabriek

In Groningen was een speciale studio opgetuigd in de Suikerfabriek, waar van 13.00 tot 22.00 uur live televisie werd gemaakt. Met livemuziek en gesprekken over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en vrijheid. Er waren voordrachten en er werd zelfs live kunst gemaakt door OneDayArtist, een initiatief van Yotka Kroeze en Jobbe Holtes.

„Ik heb niet geslapen vannacht”, bekende Holtes, die met de camera’s bovenop zijn neus druk aan het werk was. Huisband Blenders maakte negen uur lang een feestje, Orange Skyline rockte en Inge van Calkar maakte samen met het Noordpool Orkest indruk met het vrijheidslied Noorderlicht, over de gelijknamige verzetskrant van Kornelis Baas uit Oude Pekela. Tussendoor, vooral ‘s avonds, werd geschakeld naar het landelijke programma, met onder meer ambassadeurs Tino Martin, Davina Michelle en Jonna Fraser.

Vrijheid Suite

Ook bevrijdingsverhalen uit de provincie kregen aandacht en het landelijke 5 voor 5-moment was dit jaar opgenomen in Groningen, met een speciale rol voor de kinderburgemeesters van verschillende Nederlandse gemeenten.

Flinke producties dus, net als in Drenthe. Daar werd het bevrijdingsfeest live opgenomen vanuit theater De Nieuwe Kolk in Assen. Om 12.00 uur werd hier afgetrapt met de speciaal voor dit Bevrijdingsfestival gecomponeerde Vrijheid Suite van het Noordpool Orkest, samen met amateurmuzikanten uit de provincie. Het muziekstuk van bijna 45 minuten was een aaneenschakeling van nummers, gemaakt door acht jonge Drentse muzikanten.

„Hartstikke mooi dat we het festival dit jaar op deze manier toch kunnen vieren”, vond voorzitter Gerrit Boes van Bevrijdingsfestival Drenthe. „Het is allemaal een beetje nieuw voor ons, door de live-uitzending moet het allemaal wat strikter en strakker georganiseerd worden. Maar het gaat heel erg goed. Geen stress, alles loopt erg soepel. Ik ben heel tevreden.”

Vuur

Bij het feest van de vrijheid mag het ontsteken van het bevrijdingsvuur natuurlijk niet ontbreken. Normaal gesproken staat de vlam bij het festivalterrein, nu was het plein voor DNK de locatie. De 81-jarige Erik Van Till, oorlogsveteraan uit Rhenen, mocht samen met burgemeester Marco Out van Assen het vuur ontsteken.

„Ik heb de vlam opgehaald in Wageningen. Twee uur lang heb ik ‘m in mijn hand gehouden in de taxi”, zei hij. „Maar dat was het zeker waard. Het is voor mij een enorme eer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu