Groot Bankenbosch Veenhuizen bij Justitie weer in beeld als gevangenis

Groot Bankenbosch in Veenhuizen is bij Justitie weer in beeld als gevangenis. Foto: DvhN

Groot Bankenbosch in Veenhuizen krijgt mogelijk weer de functie van gevangenis. Het dient als tijdelijke opvang voor gedetineerden als de twee bestaande gevangenissen in het dorp, Esserheem en Norgerhaven, worden verbouwd.

Justitie denkt in Bankenbosch gevangenen onder te brengen die in de laatste fase van hun straf zitten. Er geldt dan een minder streng regiem. Daarmee krijgt de half-open inrichting haar oude functie terug.

Er moeten wel wat aanpassingen aan het complex midden in het bos in Veenhuizen verricht worden, onder meer op het gebied van beveiliging en voorzieningen voor gedetineerden en personeel.

Deuren sloten in 2013

Groot Bankenbosch sloot in 2013 de deuren vanwege bezuinigingen. Daarna kreeg het de functie van vluchtelingenopvang. Vorig jaar mei werd de opvang gesloten en sindsdien staat Bankenbosch leeg.

Ook kijkt Justitie naar de jeugdgevangenis van Elker (voorheen Juvaid) in Veenhuizen als tijdelijke opvang voor gevangenen van Esserheem en Norgerhaven. De jeugdgevangenis pal naast Norgerhaven sluit in 2021 en dan begint de verbouwing van Esserheem. De jeugdbajes telt 90 cellen.

Daarnaast is gevangenis De Marwei in Leeuwarden in beeld als opvang voor Veenhuizen. De Marwei (248 cellen) wordt momenteel verbouwd en de werkzaamheden moeten in 2020 klaar zijn.

In de regio

Justitie heeft aangegeven de gedetineerden zoveel mogelijk in de regio te willen opvangen. Dan hoeft ook het personeel niet ver te reizen.

Esserheem en Norgerhaven zijn twee oude monumentale panden met een grote binnenplaats waar gedetineerden kunnen luchten. Daarom is gekozen voor renovatie in plaats van nieuwbouw. De kosten van de opknapbeurt voor beide gevangenissen bedragen 96 miljoen euro. Cellen worden groter en krijgen meer voorzieningen, zoals een eigen douche en (beveiligde) telefoon.

Esserheem gaat in 2021 als eerste op de schop. Als die in 2012 klaar is, volgt Norgerhaven. In 2025 moet de verbouwoperatie afgerond zijn. Beide gevangenissen tellen nu 240 cellen. De capaciteit gaat volgend jaar omhoog naar 248 cellen. Zowel Norgerhaven als Esserheem krijgt dan acht tweepersoonscellen.

Gevangenissen vol

De gevangenissen in het land zitten momenteel vol. Er worden meer verdachten opgepakt en veroordeeld en dat leidt ertoe dat Justitie de extra buffer aan cellen moet aanspreken. Daarbij worden ook twee gevangenen op één cel gezet. In onder meer Ter Apel en Leeuwarden is dat al het geval.

Die hoge bezettingsgraad is opmerkelijk, omdat minister Sander Dekker van Rechtsbescherming vorig jaar besloot vier gevangenissen te sluiten vanwege een groot overschot aan cellen.

Esserheem en met name Norgerhaven stonden op de nominatie gesloten te worden, maar ontsprongen de dans na een stevige lobby uit het Noorden. Zoetermeer, Almere, Zeist en Zwaag waren de klos.

Onlangs antwoordde de minister op Kamervragen over de celcapaciteit in de gevangenissen. Van de 10.934 inzetbare plaatsen zijn er 9586 in gebruik. Met name in Huizen van Bewaring (2873 van de 3063 plaatsen bezet) en gevangenissen (2781 van de 2828 plaatsen gevuld) is de bezettingsgraad hoog.

In veel gevangenissen zijn eenpersoonscellen omgebouwd tot tweepersoonscellen.

Nieuws

menu