Grootse volksopera in Lariks en Pittelo

Bewoners van de wijken Lariks en Pittelo gaan volgend jaar een volksopera opvoeren. Foto DvhN.

Veel buurten organiseren buurtbarbecues en bingo-avonden om de verbondenheid tussen de bewoners te verbeteren. De wijken Lariks en Pittelo in Assen pakken het anders aan. Bewoners van deze buurten voeren volgend jaar een grootse volksopera op.

Het concept volksopera werd bedacht in Amsterdam. Daar werd in 2012 de eerste volksopera opgevoerd. Bewoners waren enthousiast en de organisatie besloot er een jaarlijkse traditie van te maken. In 2014 sloot Utrecht aan en Assen is volgend jaar zomer de derde stad in Nederland waar buurtbewoners samen een operaspektakel organiseren.

Verbinding in de wijken

Projectleider Monique Verheugt kijkt uit naar de volksopera in Assen. ,,Hopelijk kunnen we hierdoor voor meer verbinding in de wijken zorgen. Er wonen veel verschillende mensen in Lariks en Pittelo en die kennen elkaar soms helemaal niet. Daar hopen we met dit project verandering in te brengen.”

Er zijn nogal wat mensen nodig voor de uitvoering, vertelt Verheugt. ,,We hebben vijftig mensen nodig voor het koor en in totaal zullen er ongeveer 150 mensen bij de opera betrokken zijn. Daarbij gaat het om solisten, decorbouwers, mensen voor de kostuums en verkeersregelaars op de dag zelf.”

Iedereen uit Assen is welkom

Op dit moment hebben vijftien mensen zich aangemeld om mee te doen. Verheugt is blij met dit aantal omdat er nog weinig publiciteit is geweest voor de wijkopera. In principe moeten de deelnemers uit de wijken Lariks en Pittelo komen, maar bewoners van andere wijken zijn ook welkom. Als ze maar uit Assen komen.

In de volksopera staan verhalen uit de beide wijken centraal. De regisseur van de opera is samen met de buurtwerker de wijken ingegaan om bijzondere verhalen van buurtbewoners op te tekenen. Deze verhalen worden vervolgens op muziek gezet. ,,Het gaat om bekende operamuziek die veel mensen zullen kennen, maar waarvan zij niet weten dat het operamuziek is”, zegt Verheugt.

Spektakel in de open lucht

Het operaspektakel vindt plaats op 11, 12, 13 en 14 juli 2019 in de openlucht. In park Pittelo worden tribunes en een podium geplaatst, zodat de hele buurt van de opera kan genieten. Op 9 januari is er een informatieavond, waar geïnteresseerden zich op kunnen geven. Ervaring is niet nodig, iedereen kan meedoen.

Nieuws

Meest gelezen

menu