Dit is de grootste hakselaar van Nederland die mais oogst in Drenthe

De grootste maishakselaar van Nederland rijdt rond in Drenthe. De machine van John Deere is negen meter breed en heeft een vermogen van bijna 900 pk. Rick Wijntjes (32) stuurt de hakselaar woensdagochtend door het mais op een akker in de buurt van Koekange.

,,De gemiddelde loonwerker kijkt hier het hele jaar uit, de maisoogst dat is het”, vertelt de loonwerker van Vink B.V. in Dwingeloo. De boer waar hij voor aan het werk is heeft zo’n 17,5 hectare aan mais staan. ,,Je neemt 12 rijen maisplanten mee, de meeste hakselaars in Nederland pakken 8 rijen. Je hoeft dus minder door het land op en neer te rijden.”

De machine trekt volgens de bestuurder een hoop bekijks, omdat hij een stuk groter is dan de gemiddelde Nederlandse hakselaar. ,,Het is de enige John Deere 9800 in Nederland”, zegt Wijntjes met gepaste trots. ,,Je kunt de capaciteit van zo’n machine eigenlijk niet helemaal benutten in Nederland, dan moet je echt naar de biovergisters in Duitsland of naar Noord-Amerika.”

Zuiniger

Toch heeft de grote hakselaar een voordeel dat hem nuttiger maakt dan zijn kleinere broers. “Hij is veel zuiniger dan een kleinere. Omdat deze machine zoveel vermogen heeft, hoeft hij niet zoveel toeren te maken. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.”

De mais staat er volgens de loonwerker goed bij. ,,Het was in het begin een beetje knijpen door de droogte, maar de gehaltes zetmeel en droge stof lijken super. Dat meet deze machine ook allemaal tijdens het oogsten.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu