Grootste zonnepark van Nederland bij Groningen Airport Eelde

Impressie van het zonnepark op Groningen Airport Eelde in de driehoek tussen taxi-, start- en landingsbaan. BEELD GEMEENTE TYNAARLO

De plannen voor een zonneakker op het terrein van Groningen Airport Eelde worden concreet nu er een bouwaanvraag voor is ingediend.

Het bedrijf GroenLeven-Zonneparken Nederland uit Heerenveen heeft het plan bij de gemeente ingediend. De bedoeling is meer dan 77.000 zonnepanelen op te stellen in de driehoek tussen startbaan, taxibaan en platform. De zonnecentrale zou kunnen voorzien in het gemiddelde stroomgebruik van 5500 huishoudens en krijgt een vermogen van 17 megawatt.

Grootste van Nederland

Met een oppervlakte van 20 hectare zou het zonnepark twee maal zo groot worden als de nu nog grootste verzameling zonnepanelen in Nederland, die zich op Ameland bevindt. ,,Ik ben daar wel trots op’’, zegt wethouder Theun Wijbenga (Duurzaamheid, CDA) van Tynaarlo.

Volgens Wijbenga is de bouwaanvraag nu nodig om op tijd te kunnen zijn met de subsidieaanvrage. ,,Want zonder subsidie is dit nog niet rendabel.’’ Het gaat om de zogeheten SDE-regeling, letters die staan voor Stimulering Duurzame Energie.

Winter 2018

Totaal gaat het om een investering van zo’n 11,6 miljoen euro. Op zijn snelst kan het park er in de winter van 2018 zijn. Het is de bedoeling dat ook het vliegveld er financieel van profiteert. Wijbenga: ,,Het lijkt me logisch dat het vliegveld ook ergens een stopcontact krijgt.’’ Andere participanten zijn de gemeente Tynaarlo en de provincie Drenthe.

Volgens havenmeester Onno de Jong van GAE is er geen enkel risico voor het vliegverkeer. ,,Ook geen verblindingsgevaar voor de piloten. De moderne panelen reflecteren het licht nauwelijks. We hebben daar natuurlijk goed op gelet.’’ Volgens De Jong levert het park het vliegveld inderdaad financieel gewin, maar over de hoogte daarvan laat hij zich niet uit. ,,We hebben een overeenkomst gesloten voor het gebruik van de grond.

Energielandschap

Voor de verdere toekomst wordt er aan gedacht ook andere percelen rond de start- en landingsbaan van Groningen Airport Eelde in te richten tot energielandschap. Allerlei vormen van duurzame energie zouden hier een plek moeten vinden in wat de provincie eerder een ‘iconisch’ project noemde. Het vliegveld is geschikt voor dit soort activeiteiten omdat het naast veel ruimte ook beschikt over een goede omheining.

Voor de inrichting is een aanpassing van de omgevingsvergunning nodig, waarover de raad van Tynaarlo zal moeten beslissen. Vanaf donderdag aanstaande ligt het voorstel daarvoor ter inzage op het gemeentehuis in Vries. Op donderdag 7 april vanaf 19 uur is er een informatiemarkt voor omwonenden in het restaurant van GAE.

Nieuws

Meest gelezen

menu