Grote brand bij autosloper in Hoogeveen: roetdeeltjes verspreid tot de stoep van inwoners Tiendeveen

Bij autosloopbedrijf DB Demontage aan de Siemensstraat in Hoogeveen brak zaterdagochtend rond 10.20 uur een grote brand uit in een stapel auto’s. Met een NL-alert vroegen de veiligheidsdiensten omwonenden ramen en deuren te sluiten. Vanaf 11.45 uur was de brand onder controle.

Door de dichte blauwe rook was het benauwd in de omgeving. De wind stond in de richting van Tiendeveen. Daar zijn roetdeeltjes gevonden. Omwonenden die roetdeeltjes tegenkomen, kunnen die het beste wegspoelen met water en zeep, adviseert Dirk van Dijken van Veiligheidsregio Drenthe.

De brand brak uit op een plek waar zo’n tachtig tot honderd auto’s stonden. ,,Hoeveel daarvan in de brand hebben gestaan, weten we nog niet”, aldus Van Dijken.

Mogelijk zijn er schadelijke stoffen vrijgekomen. Een verkenningseenheid gevaarlijke stoffen verrichtte metingen.

Asbestdak

De brandweer vreesde enige tijd dat de brand zou overslaan naar het nabijgelegen gebouw op het terrein van autodemontagebedrijf. Het dak van dat pand bevat asbest. Uit voorzorg werd het gebouw natgehouden.

Burgemeester Karel Loohuis van de gemeente Hoogeveen was ter plaatse om poolshoogte te nemen. Loohuis vond het opvallend dat de brand op een zaterdagochtend ontstond.

Volgens politiewoordvoerder Ingrid Coenen was het zaterdagmiddag om half twee nog te vroeg om vast te stellen dat het om brandstichting gaat. De politie kan dat pas onderzoeken als het vuur helemaal is gedoofd. Volgens Coenen waren er veel mensen naar de brand aan het kijken toen de hulpdiensten arriveerden. Ze riep getuigen op zich te melden.

Camera’s

Naar verluidt was het bedrijf de afgelopen twee weken gesloten vanwege vakantie. Aan de overzijde van de autosloperij ligt een groot parkeerterrein. Aan de voorkant van dat terrein hangen camera’s. Burgemeester Loohuis gaf aan dat die beelden worden bekeken om te onderzoeken of het om brandstichting gaat.

De veiligheidsdiensten schakelden zaterdagochtend al vrij snel op naar GRIP 1. Dat betekent dat verschillende hulpdiensten samenwerken en dat er een crisisteam wordt ingericht. Brandweerkorpsen uit Hoogeveen, Beilen, Ruinen, Emmen, Zwinderen en Zuidwolde kwamen ter plaatse.

Water uit kanaal

Om meer water bij de brand te krijgen, rolde de brandweer slangen uit naar het nabijgelegen kanaal. Daardoor zijn enkele wegen in de omgeving afgesloten. Het gaat in ieder geval om de Dr. Anton Philipsstraat en de Industrieweg.

Opvallend is dat vrijdag ook al een autosloopbedrijf in vlammen opging, toen in het Gelderse Duiven. Ook daar ontstond de brand in een stapel auto’s. De duizend auto’s die daar op het terrein stonden, gingen voor een groot deel in rook op.

Nieuws

Meest gelezen

menu