Grote corona-uitbraak bij instelling voor verstandelijk beperkten in Appelscha

Het terrein van OlmenEs in Appelscha. Foto: Google Streetview

Bij zorginstelling OlmenEs in Appelscha, een gemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking, zijn minstens 25 bewoners besmet met het coronavirus.

Mogelijk worden dat er nog meer, zegt woordvoerster Tamara Klokker. Afgelopen vrijdag zijn alle 130 bewoners getest op het virus. Maandag (vandaag) gaat OlmenEs in gesprek met de GGD Fryslân over verder te nemen stappen en maatregelen.

In quarantaine

De positief geteste bewoners zijn allemaal in quarantaine gezet. Het is de eerste keer dat de zorginstelling wordt getroffen door het coronavirus.,,Je schrikt er enorm van dat het je gemeenschap binnenkomt’’, aldus Klokker.,,We hebben ons zo lang kunnen beschermen tegen het virus, maar we hadden niet de illusie dat het aan ons voorbij zou gaan.’’

Anderhalve week geleden kreeg een bewoner milde klachten. Deze is daarop direct getest. Eerst via een sneltest, daarna bij de GGD. Beide keren bleek de bewoner positief te zijn.,,Dan gaan alle alarmbellen af en vorige week kregen steeds meer mensen klachten en ook zij testten positief.’’ Vrijdag is iedereen getest, ook medewerkers zijn besmet. Zij zitten thuis.

Bewoners ervaren milde klachten

Het gaat naar omstandigheden goed met de bewoners, zegt Klokker. Ze zijn allemaal erg geschrokken, maar ervaren tot nu toe milde klachten. De woordvoerster zegt later maandag meer informatie te kunnen verstrekken over de te nemen maatregelen en verwacht dan ook de laatste testuitslagen binnen te hebben.

GGD Fryslân-woordvoerder Marcel de Jong spreekt van een forse uitbraak, maar volgens hem is niet de grootste.,,Het is natuurlijk veel, maar ook weer niet extreem. We hebben iedereen daar getest en dan kom je wel op meer besmettingen uit.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu