Nederland in Verzet demonstreert zaterdag in Emmen tegen kabinet Rutte. 'We verwachten tweeduizend mensen en willen onze vrijheid terug'

Actiegroep Nederland in Verzet gaat zaterdag in het centrum van Emmen demonstreren tegen het kabinet Rutte. Organisator Michel Reijinga zegt 2000 tot 3000 demonstranten te verwachten.

Wildlands.

Wildlands. Foto: DvhN

Nederland in Verzet houdt sinds januari demonstraties op het Museumplein in Amsterdam, maar bracht ook in Eindhoven, Maastricht, Apeldoorn en Leeuwarden duizenden mensen op de been.

‘We hebben onze vrijheid nog niet terug’

De reden dat de actiegroep zaterdag in Emmen demonstreert - juist op de dag waarop de lockdown officieel eindigt - is volgens Reijinga simpel.

,,We demonstreren tegen het kabinet, omdat we onze vrijheid nog niet terug hebben. Wil je een club bezoeken, dan moet dat met een app. Wil je op vakantie, dan moet je een geel boekje hebben. Dat is aan mij en veel anderen niet besteed. Maar we keren ons ook tegen het stikstofbeleid en hoe de boeren worden behandeld. Die onderwerpen zijn in het afgelopen jaar volledig ondergesneeuwd.”

De Facebookpagina van Nederland in Verzet heeft bijna 35.000 volgers. Heijinga: ,,We verwachten zaterdag in Emmen vooral actievoerders uit de regio, niet per se actievoerders die op al onze demonstraties afkomen.”

Zowel ‘koffiedrinkers’ als activisten

Demonstraties van Nederland in Verzet - waar zowel ‘koffiedrinkers’ als activisten op afkwamen - liepen in de afgelopen maanden vaak uit op rellen en tumult richting de politie en ME.

Bij de eerste demonstratie op het Museumplein, waar zo’n duizend mensen aanwezig waren, werden ruim 140 demonstranten opgepakt.

De gemeente Emmen zegt komende zaterdag samen met de politie en de organisatie er alles aan te doen om de demonstratie tussen 14.00 en 16.00 uur veilig en rustig te laten verlopen.

Looproute door de stad

De demonstratie start op de parkeerplaats Vreding. Na enkele toespraken zullen de demonstranten een route lopen door het centrum. Vanaf de Vreding gaat de route richting het Raadhuisplein, Wilhelminastraat en via het Marktplein eindigen de demonstranten op de Vreding.

Heijinga zegt dat één van de sprekers de bekende ‘vaccinatiescepticus’ Frank Ruesink is.

Burgermeester geeft toestemming; organisator moet zorgen voor nalezen coronaregels

Burgemeester Eric van Oosterhout heeft onder voorwaarden toestemming gegeven voor de demonstratie. Een organisator moet er altijd voor zorgen dat de veiligheid, de ordelijkheid en de gezondheid niet in het gedrang komen.

,,Omdat er nog steeds sprake is van een pandemie, is de organisator ook verantwoordelijk voor het naleven van de geldende coronamaatregelen door de deelnemers van de demonstratie”, meldt een gemeentewoordvoerder. ,,Daar gaan we dan ook op toezien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu