Grote groep ooievaars gezien? Geen zorgen, voor deze dieren is het trekseizoen begonnen

De ooievaars rusten alleen maar uit en vliegen dan verder richting Afrika. FOTO ARCHIEF DVHN

De zomer was droog, kurkdroog. Veel vogels hebben het nog altijd lastig: ze hebben grote moeite voldoende voedsel te vinden.

Is dat de reden dat wandelaars en fietsers de laatste weken regelmatig grote groepen ooievaars konden spotten in de Drentse natuur? Op sommige plekken zaten er tientallen bij elkaar. Zoekend naar wormen, kikkers en muizen misschien die door het langdurige regentekort nu moeilijker te vinden zijn?

Nee, weet Frits Koopman van ooievaarsbuitenstation De Lokkerij in De Schiphorst. ,,De ooievaars trekken naar het zuiden. Zo vroeg al? Ja, sterker: het trekseizoen is al bijna voorbij. De dieren vliegen nu richting Afrika. Niet allemaal komen ze daar aan, er zijn ook groepen die blijven hangen in het midden of zuiden van Spanje. Onderweg pikken ze andere exemplaren op, die zich bij de groep aansluiten.”

‘De biologische wekker, meer niet’

De grote groepen die zich zo nu en dan ophouden in Drents grasland rusten daar alleen maar even uit. Wandelaars en fietsers hoeven zich wat betreft Koopman geen grote zorgen te maken: ,,Het is de biologische wekker, meer niet.”

Wat niet betekent dat de droogte helemaal zonder gevolgen is gebleven voor de ooievaars in Nederland. ,,Volwassen dieren kunnen wel tegen een stootje. Maar heel wat jonge ooievaars hebben de zomer niet overleefd.” Wanneer de ouders niet voldoende voedsel kunnen vinden voor hun jongen, komt het voor dat ze die achterlaten in het nest.

Dit jaar al 62 verweesde ooievaartjes

,,Elk jaar brengen mensen wel verweesde ooievaartjes bij ons, maar dan praat je over 20, 25 of hooguit 30 in een heel seizoen. Dit jaar hebben we al 62 jongen in ontvangst genomen. We voeren ze bij en dienen medicatie toe, maar dan nog overleven ze niet allemaal. Sommige zijn brood- en broodmager bij ons gebracht.”

Jonge ooievaars eten met name regenwormen en door de droogte was daar deze zomer een tekort aan. ,,Volwassen dieren doen zich, behalve aan wormen, ook wel te goed aan een molletje, een muis of een kleine rat. Weidevogels, die veel meer op wormen zijn aangewezen, hebben het de afgelopen maanden nóg moeilijker gehad.”

Meer ooievaars dan anders doodgereden

Maar indirect zijn ook volwassen ooievaars wel slachtoffer geworden van het voor Nederland uitzonderlijke weer. ,,Als ze lastig aan wormen kunnen komen voor hun jongen, zoeken volwassen dieren op een gegeven moment de wegbermen op. Door de trillingen die het verkeer opwekt, zitten daar dan nog wel eens wormen. Het gevolg is wel dat er deze zomer meer ooievaars zijn doodgereden dan in andere jaren. Alleen al langs de A28 zijn er zeven gesneuveld en langs de A32 nog eens vier.”

Nieuws

Meest gelezen

menu