Grote interesse voor historie Klazienaveen

Klazienaveen is het grootste buitendorp van de gemeente Emmen. FOTO ARCHIEF DVHN

In Klazienaveen en omgeving bestaat grote interesse voor de historie van het dorp.

Deze week gaf Gerrie van der Veen in het Esdal College in Klazienaveen een lezing met diavoorstelling over de dorpsgeschiedenis. De 170 gratis kaarten waren in een mum van tijd aan de man gebracht. Om mensen die geen kaartje hadden bemachtigd alsnog de kans te geven de lezing te bezoeken, is er voor 21 april een tweede historische avond gepland. Van de 170 gratis kaarten die hiervoor beschikbaar komen, zijn er inmiddels alweer 100 bij de plaatselijke bibliotheek besteld.

Grootste buitendorp
De lezing werd deze week gegeven om aandacht te vragen voor de historische werkgroep Klazienaveen. Deze werkgroep is begin vorige maand opgericht door Lammert Schoonewille en Jans Jagt. Klazienaveen is met zijn pakweg 12.000 inwoners veruit het grootste buitendorp van de gemeente Emmen. Terwijl in allerlei Emmer dorpen historische werkgroepen of verenigingen actief zijn, bleef het op dit terrein in Klazienaveen tot voor kort heel stil.

,,Er zijn wel dorpsbewoners die zich verdiepen in de plaatselijke geschiedenis en dingen doen. Zo zijn er in de loop der tijd meerdere boeken over het dorp verschenen en komen er geregeld artikelen op internet en in de Dorpskrant’’, zegt Jagt. ,,Maar die mensen werken niet samen. Het zou goed zijn als dat wel gebeurde. Dan kan kennis worden gedeeld en komt er misschien ook meer van de grond in Klazienaveen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu