Grote onrust in Zuidlaren door komst TBS'ers: 'Wij willen geen Michael P. in ons dorp'

Dennenoord. Foto: Marcel Jurian de Jong

Grote onrust in Zuidlaren omdat Lentis psychiatrische patiënten die ernstige delicten hebben gepleegd, vanaf april huisvest op het Dennenoord-terrein. Er is een petitie gestart om de komst van de groep tegen te houden. ‘Wij willen geen Michael P. in ons dorp’.

Het gaat om tbs’ers aan het eind van hun behandeling en patiënten die een andere maatregel opgelegd hebben gekregen. In Dennenoord is een nieuwe voorziening ingericht waar patiënten beschermd wonen. Daarbij krijgen patiënten veel vrijheid. Het is de laatste stap tot de terugkeer in de maatschappij.

Eerst komen er negen patiënten, met een mogelijke uitbreiding van nog eens veertig mensen. Op het terrein wonen al patiënten met een forensische achtergrond, maar voor hen geldt een hoger beveiligingsniveau dan de nieuwe groep die er komt.

‘Wat voor delicten hebben ze gepleegd?’

Het dorp is verontrust en vraagt zich af wát voor delicten de patiënten hebben gepleegd. ,,We hebben het vermoeden dat het zedendelinquenten zijn, en dat willen wij niet hier in het dorp. We zijn bang voor een Michael P. in Zuidlaren’’, zegt een inwoner die anoniem wil blijven. Michael P. is de moordenaar van Anne Faber.

De inwoners vinden dat ze niet goed worden geïnformeerd. ,,Er is alleen een folder gegaan naar een kleine groep mensen, ik heb de folder niet gehad omdat ik iets verder weg woon. Dat vind ik raar want wij zullen er ook wat van merken, de mensen gaan gewoon op de fiets door het dorp en daarbuiten’’, zegt Francisca die alleen met haar voornaam in de krant wil. ,,Bovendien informeren ze pas heel laat. In februari is er een bijeenkomst en de mensen komen in april al. Wat kun je er dan nog tegen doen?’’

Een andere inwoner die anoniem wil blijven is ontstemd over het gebrek aan inspraak: ,,Ik snap dat mensen moeten re-integreren, maar heb je daar dan als inwoner niks over te zeggen, kan dat zomaar?’’

Kinderdagverblijf pal aan Lentis-terrein

Francisca denkt dat het een reëel gevaar oplevert als de groep patiënten op het Dennenoord-terrein wordt geplaatst. ,,Niemand is blij als zulke mensen in je dorp komen, maar hier vind ik het echt onlogisch. Er zit een kinderdagverblijf pal aan het Lentis-terrein. Bovendien fietsen kinderen vanuit Schipborg via het Dennenoord-terrein naar Zuidlaren. Daarnaast maak ik me zorgen over de kwetsbare groep die er nu woont, dat zijn beïnvloedbare mensen. Moet je dat wel willen?’’

Petitie

De inwoners zijn donderdagochtend een petitie gestart om de komst van de groep tegen te houden. ,,We willen deze nieuwe voorziening niet in Zuidlaren (zeker geen zeden). Daarnaast zijn 40 plaatsen te veel voor een dorp als Zuidlaren. Geen Michael P. in Zuidlaren.’’ De petitie heeft donderdagavond ruim vierhonderd ondertekenaars.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu