Guur weer is de allesbepalende factor bij kerstmarkten in Drenthe

De driedaagse kerstmarkt in Wezup is zondag nog open tot 17.00 uur. FOTO JAN ANNINGA

Het weer is dit weekend de allesbepalende factor geworden bij de kerstmarkten die verspreid over Drenthe zijn georganiseerd. Het was weliswaar minder koud dan een jaar geleden, maar de harde wind en de buien maakten het buiten erg guur.

De organisatie van de Roder Weihnachtsmarkt besloot donderdag al om naar binnen te verhuizen. Staan de tientallen kramen normaal op de Albertsbaan, zaterdag waren ze opgesteld in restaurant-zalencentrum De Pompstee aan de Brink. Dat liet de vele bezoekers weinig ruimte om te manoeuvreren, maar gezellig was het er wel.

In het naastgelegen hotel Onder de Linden vermaakten kinderen zich op de 150 vierkante meter grote kunstijsbaan. Buiten, pal voor het hotel, lieten de papa’s en mama’s zich intussen het winterbier, de glühwein en warme Schnapps goed smaken.

De driedaagse kerstmarkt in Wezup heeft volgens voorzitter Lars Hoedemaker opnieuw zo’n 10.000 mensen getrokken. De kerstmarkt voltrekt zich binnen in de oude Saksische boerderijen en de schuren. Daarmee is deze markt minder gevoelig voor de weersomstandigheden. De kerstmarkt is op dit moment nog altijd aan de gang: bezoekers kunnen er zondagmiddag nog tot 17.00 uur terecht om kerststukjes, knieperties en talloze andere lekkernijen in te slaan. Ondertussen zorgen mannenkoor HEM, Sounds4You, de Moorbloazers (midwinterhoorn) en popkoor Ankoor voor sfeervolle muziek.

Het werd een sneu weekend voor de organisatoren van Kerstbeleving Vledder . De 32ste editie ging zaterdagmiddag niet door. Vrijdagavond, letterlijk te elfder ure, zag de organisatie zich door het verwachte barre weer genoodzaakt de ruim 50 standhouders af te bellen. ,,De gebakken knieperties en koekjes liggen nu bij de Coop. De kerststukjes heb ik bij mezelf in de zaak opgesteld. Hopelijk kunnen we zo in elk geval nog een beetje uit de kosten komen”, vertelt een zwaar teleurgestelde Annie Koopman van de gelijknamige drogisterij aan de Dorpsstraat. Ook alle optredens werden afgelast. Volgens Koopman is het de eerste keer dat Kerstbeleving Vledder in het water is gevallen.

Nieuws

Meest gelezen

menu