Gymvereniging DOO Ruinen trekt de stekker eruit wegens gebrek aan nieuwe bestuursleden: 'Hopen op een wonder'

Gymvereniging DOO in Ruinen lijkt na ruim tachtig jaar te verdwijnen. De ledenvergadering van 22 juni heeft als doel de vereniging te ontbinden.

Momentopname van een uitvoering van DOO Ruinen, vier jaar geleden.

Momentopname van een uitvoering van DOO Ruinen, vier jaar geleden. Foto: archief Emmy Bremer

De vereniging is al jaren op zoek naar nieuwe bestuursleden, maar vangt steeds bot. Voor de 85 leden is het hopen dat er toch mensen opstaan. Tegen beter weten in. „Ik blijf hopen op een wonder”, zegt Ina Alblas die ruim 28 jaar lessen verzorgt bij DOO (Door Oefening Ontwikkeld). „Maar ik denk niet dat gaat gebeuren.”

Alblas ziet de vereniging als ‘haar kindje’. „Sinds mijn vierde ben ik al lid, en ik ben nu 56. Ik heb allerlei mensen gepolst en gevraagd, maar het levert helemaal niets op. Dood- en doodzonde.”

Drie weken geleden sloeg het bestuur alarm, en niet voor het eerst. Drie van de vier bestuursleden zouden ermee stoppen, er moest dus nieuwe aanwas komen. Zo niet, dan ging de stekker eruit. Dat moment lijkt nu gekomen, na ruim 82 jaar. „We hebben van alles geprobeerd om nieuwe mensen te strikken”, zegt Gieneke Haveman namens het bestuur. „Maar als het steeds maar niets oplevert, kost dat veel energie. Het voelt alsof je aan een dood paard trekt. Toch is het allemaal wel erg jammer, helemaal voor onze 35 kinderen.”

Dringende oproep

Eerlijk is eerlijk, nieuwe bestuursleden lag geen gespreid bedje te wachten. Het aantal jonge leden liep snel terug, waardoor ook het financiële plaatje niet florissant was. Terwijl de vereniging eerder deze eeuw nog toptijden beleefde, met een ledenaantal tussen de drie- en vierhonderd, de grootste vereniging in de omgeving. „Vroeger ging ieder kind op de basisschool bijna automatisch op gym. Dat ging gewoon zo. Dus waren er altijd wel ouders die zich inzette. De scholenorganisatie regelt dat nu zelf, en hebben de meeste ouders de gymzaal nog nooit gezien”, denkt Alblas.

Omliggende gymverenigingen kennen gelijkenissen met DOO. Combinatieclub DOS (Dwingeloo en Diever) zit bestuurlijk meer dan krap. Geen voorzitter en ook de secretaris gaat afscheid nemen binnenkort. „Wij willen nog een dringende oproep doen. Hopen dat daar alsnog reactie op komt”, zegt Mariksa Bruulsema. „Maar de toekomst van DOS is dus ook onzeker.” TOVOS uit Ruinerwold denkt meer gymnasten te kunnen ontvangen door het verdwijnen van DOO. „We gaan daarbij ook inzetten op danslessen. Na de zomer komen er zelfs meer kinderen. De vraag is: kan dat dan wel binnen?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu