Haïti hobbelt van het ene naar het andere aardbevingstrauma. Marijke Zaalberg (74) uit Westerbork bestiert met haar stichting een school in het straatarme land: 'We weten dat er nog veel meer komen'

In Haïti heerst altijd de angst voor een volgende aardbeving. Dat weet Marijke Zaalberg (74) uit Westerbork als geen ander, die met haar stichting een school bestiert in het land. „Het trauma uit 2010 komt weer boven.''

Marijke Zaalberg te midden van haar kinderen in Haïti.

Marijke Zaalberg te midden van haar kinderen in Haïti. Marijke Zaalberg

Marijke Zaalberg schrok zich wezenloos toen ze zaterdag hoorde over de zware aardbeving in Haïti. Met haar Stichting Naar School in Haïti tuigde ze er de École Soleil de Hollande in Ka-Blain op, een school hoog in de bergen van Haïti. Dagelijks appt of belt ze met de medewerkers. Ook nu.

Gelukkig was alles goed. De school stond nog recht overeind, personeel was ongedeerd en de start van het schooljaar kon maandag gewoon doorgaan.

„Er zijn schokken gevoeld op onze school, maar de beving was in Ka-Blain veel lichter. Geen gewonden en geen schade.” Ze weet wat een aardbeving betekent in Haïti. „Het trauma uit 2010 komt weer boven. Mensen durven niet in hun huizen te blijven. Zoveel doden, zoveel mensen die hun huis kwijt zijn. Het is verschrikkelijk.”

‘Komen nog veel meer’

De Latijns-Amerikaanse republiek ligt op meerdere breuklijnen. De grond kan daardoor ieder moment beginnen te beven. „Elke maand zijn er vele aardbevinkjes. Maar dit is weer zo’n hevige. We weten dat er nog veel meer komen. Maar is dat vandaag of over vijftig jaar?”

Bij de bouw van de school hamerde ze erop dat het gebouw aardbevingsbestendig gebouwd moest worden, met onder meer extra bewapening. „Daar was ik heel alert op. Ik ben daar nog altijd blij om. Als Ka-Blain zwaar wordt getroffen, dan blijft de school staan, denk ik.”

Bendes regeren in Haïti

Zaalberg woonde jarenlang in Haïti, maar sinds tien maanden is ze terug in Nederland. Ze verblijft op dit moment in een vakantiehuisje in Westerbork, omdat het simpelweg niet veilig genoeg is om in het land te verblijven. Het is chaos troef in het straatarme Haïti. Bendes regeren op straat en daar kwam vorige maand nog de moord op de president bij.

„De laatste keer dat ik er vrij heb kunnen rondrijden was in mei 2019. Er zijn veel overvallen op straat, huizen die in de fik worden gestoken en mensen die zomaar worden afgeschoten.”

Ze hoopt dat de rust terugkeert na de verkiezingen op 7 november. „Misschien dat een nieuwe president rust brengt.” Of ze dan teruggaat? „Zeker weten. Zodra het veilig is. Het is mijn plek.”

Uitgegroeid tot grote school

De school in Haïti is haar levenswerk. In 1998 richtte ze de stichting op en sindsdien is de school, die begon in de woonkamer van een huurwoning, uitgegroeid tot een vier etages tellend gebouw. Daarin zestien lokalen, een keuken, een kinderopvanghuis, een vrijwilligersverblijf, een eigen watervoorziening, vier kleuterlokalen en een moestuin.

Op dit moment krijgen zo’n 250 leerlingen les. En dat niet alleen: ook krijgen de kinderen iedere dag een warme maaltijd en wordt op tal van andere vlakken hulp geboden.

Zaalberg is nog altijd voorzitter, projectleider en direct aanspreekpunt voor alle betrokkenen, ook vanuit Nederland. In 2018 kreeg ze een koninklijke onderscheiding voor haar jarenlang vrijwilligerswerk in Haïti.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu