Hamza's kippen zijn naar Dalen verhuisd. Toch? 'Denk je dat echt? Dat ze voor een paar kippen het hele land afreizen? Die zijn natuurlijk gewoon geslacht'

Kippenman Hamza Karaman (36) is momenteel met afstand de populairste garagehouder van Rotterdam, maar voorlopig moet hij zijn kakelende vrienden missen. Ze zijn verhuisd naar Dalen, al heeft Karaman daar twijfels over.

Hond Pasa mist zijn kippenvriendjes, zegt Hamza Karaman.

Hond Pasa mist zijn kippenvriendjes, zegt Hamza Karaman. Foto: Jan de Groen

Het ene moment blaft Pasa de longen uit zijn lijf. Het andere moment ligt de dertien maanden oude American Red Nose Pitbull wat troosteloos in zijn bench, in de autogarage van Hamza Karaman. Zijn baas Hamza Karaman weet wel waarom: ,,Hij mist zijn maatjes. Hij mist de kippen.”

In zijn kantoortje laat Karaman surrealistische beelden zien op zijn telefoonscherm, waarop iele kippetjes de gespierde pitbull ongestraft in zijn bek pikken. ,,Ze waren echt lief voor elkaar.”

Kippenvriend

Nu is er geen kip meer te zien, in en rondom ‘Garage Elisa’, tot groot verdriet van de garagehouder. Afgelopen donderdag zijn 150 kippen en een aantal hanen gevangen genomen, opgesloten in kratten, ingeladen in een grote aanhangwagen en afgevoerd naar Akka’s Ganzenparadijs in Dalen. ,,Het liefst had ik die aanhanger losgekoppeld van het busje”, zegt de kippenvriend, die het tafereel met tranen in de ogen gadesloeg.

Die kippen zijn de nazaten van ‘De Haantjes’, in 2000 meegenomen door Franse voetbalsupporters rondom de finale van het EK voetbal én de bijnaam van de Franse voetbalploeg. Na klachten van diverse ondernemers op het bedrijventerrein, die last hebben van kippen, heeft stadsbeheer besloten om de dieren te laten verhuizen.

Nu zijn ze meegenomen naar een dierenopvang in Dalen. ,,Denk je dat echt?”, sputtert Karaman tegen. ,,Dat ze voor een paar kippen het hele land afreizen? Die zijn natuurlijk gewoon geslacht.”

Mais

De garagehouder, goed voor APK-keuringen voor 40 euro, kleine autoreparaties en nieuwe banden, is nog altijd boos en verdrietig. Elke ochtend, voordat hij naar zijn werk ging, reed hij langs de supermarkt. ,,Dan kocht ik sla en mais voor mijn kippetjes. Eenmaal in de straat, renden ze al op me af. Onbetaalbaar.”

Hartverscheurende momenten met zijn kakelende vrienden heeft hij al meegemaakt, vertelt hij. ,,Een moederkip met haar vijf kuikentjes werden op een dag belaagd door een meeuw. Die greep een kuikentje en vrat hem meteen op.”

Karaman gooide nog een steen, maar hij miste. ,,Daarna heb ik de overige kuikens in veiligheid gebracht, in een kooi gezet, en ze een week of vijf verzorgd, totdat ze veilig over straat konden.”

Zijn vader wist precies waar de kippen hun eieren legden, namelijk in de struiken langs de straat. ,,Elke dag kwam hij met 5 tot 10 stuks aanzetten.”

Gebakken ei

Rond schafttijd werden er eieren gebakken in de autogarage aan de Hoendiep. ,,Omelet met tomaten, peper, salami en Turkse kaas. Heerlijk op Turks brood,” vindt Karaman, die het afgelopen maandag slechts met een boterham met humus moest doen.

Maar het leed van Hamza Karaman is Nederland, na een reportage van RTV Rijnmond, niet ontgaan. Er is inmiddels een fansite live gegaan: koekelekoe.nl, met daarop alle hilarische quotes van Karaman en zijn rivalen. Er is ook geld ingezameld door #TeamHamza, sympathisanten van Karaman.

Hij vindt het leuk, al die aandacht. ,,Zaterdag was ik aan het winkelen bij de Groene Hilledijk. Iemand gilde: ‘hoi kippenboer’. Een ander sprak me aan met: meneer Koekelekoe.”

Nu stoppen er mensen voor zijn garage met een donatie. ,,Ik heb al drie keer vijf euro gehad om kippen van te kopen. Vanmiddag ga ik naar de Xenos voor een spaarpot.”

Ook brengen fans van Karaman gekookte eieren mee. ,,Die zijn voor Pasa.” De schillen liggen nog in zijn kooi. Een schrale troost voor de hond en zijn baas. Als bij die laatste het werk even niet vlotte, dan had hij altijd een uitlaatklep. ,,Dan rookte ik een sigaretje en speelde ik met de kippen. Daarna kon ik er weer tegenaan. Dat moet ik nu allemaal missen.”

Dierenliefhebber

In zijn Turkse geboortedorp, driehonderd kilometer van Ankara, lopen kippen, schapen en honden gewoon los, vertelt de dierenliefhebber, die ook een krabpaal voor poezen in zijn kantoor heeft staan. ,,Mijn katten liepen altijd weg of werden doodgereden. Toen heb ik maar een hond gekocht.”

Helaas voor Karaman is zijn vrouw niet zo gek met dieren. ,,Ik mocht thuis niet eens een aquarium met goudvissen.”

Maar op een gegeven moment rechtte hij zijn rug en kocht een pitbull. ,,Mijn zoontje van twee is gek met hem. Nu doet zijn vrouw niet meer moeilijk, lacht hij. ,,Dieren zijn beter dan mensen. Pasa is trouw, hij bedriegt niet en geeft je onvoorwaardelijke liefde.”

Even is het stil. Dan zegt hij: ,,Die liefde kreeg ik ook van mijn kippetjes. Ik mis ze.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu