Hans Zwiers: eerst groenteboer, nu eigenaar van fietsenzaak

Hans Zwiers: eerst groenteboer, nu eigenaar van fietsenzaak

Het was woensdag een rare dag voor Hans Zwiers (51): hij leverde de sleutels in van zijn groente- en fruitwinkel aan de Dalipassage in Emmen.

Het was woensdag een rare dag voor Hans Zwiers (51): hij leverde de sleutels in van zijn groente- en fruitwinkel aan de Dalipassage in Emmen.

Van groenteman naar fietsmonteur

De zaak sloot twee weken terug en in die periode moest hij de winkel volledig ontmantelen. Het was de definitieve afsluiting van zijn 'groene' periode van 34 jaar. ,,Het voelt dubbel'', vertelt Zwiers. ,,Mijn hele leven heb ik hier hard en graag gewerkt. Maar het lukte niet meer. Het is een abrupt einde, maar ook een kans om een nieuwe weg in te slaan.'' Want vanaf nu staat hij voltijd in zijn nieuwe winkel: de verkoop en reparatie van fietsen aan de Jules Verneweg.

Het lijkt een opmerkelijke carriè-reswitch voor de man die op zijn 17de aan de slag ging bij Lubbers Groenten en Fruit. En vervolgens op zijn 19de al bedrijfsleider was van een eigen filiaal, destijds een van de dertig winkels van deze keten. ,,Groenten en fruit waren mijn passie: een levend product, enorm afwisselend werk en leuke klantcontacten'', vertelt Zwiers. De ondernemer werd in 1997 zelfstandig met behoud van de ‘oude' bedrijfsnaam en zat ook twaalf jaar in Klazienaveen, voordat hij in 2001 naar de versstraat in winkelcentrum De Weiert verhuisde.

Smooties, salades, soepen

Zwiers en echtgenote Monique werkten in een branche waarin veel nieuwe trends kwamen: andere soorten groenten en fruit, smoothies, salades en soepen. Daarop inspelend veranderde hij de naam van zijn zaak in 2009 naar Fruits & Salads. Maar de crisis zorgde ervoor dat de winkel zachtjes aan steeds minder goed draaide. ,,Dan moet je reëel zijn, de supermarkten hebben gewonnen'', constateert hij nuchter.

Het werd tijd voor een nieuw plan: dat kwam in 2014. Een serieus onderzoek of hij van zijn andere passie – toerfietsen – een succesvol bedrijf zou kunnen maken. Twee dagen in de week besteedde hij eerst aan deze nieuwe onderneming. ,,Met de nadruk op reparatie en onderhoud, en daarnaast de verkoop van nieuwe en gebruikte racefietsen en ATB's'', vat hij samen. En een webshop om onderdelen te bestellen.

De resultaten waren zodanig dat hij nu de stap waagt: een nieuwe kans in een nieuwe bedrijfstak. Er zijn al veel fietsenzaken in Emmen, maar Zwiers ziet volop kansen: ,,Er zijn namelijk ook héél veel fietsers en fietsen.''

De groentezaak van Zwiers staat niet lang leeg. Het pand is gehuurd door Primera de Weiert, nu nog gevestigd aan de Notaris Oostingstraat. Volgens eigenaresse Herma Bating ligt de nieuwe plek gunstig met het oog op het dierenpark, dat 25 maart opent.

Hans Zwiers in zijn nieuwe fietsenwinkel aan de Jules Verneweg. FOTO JAN ANNINGA

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu