Happy end beukensoap Odoorn nog ver weg

Soap rondom beukenkap Odoorn. Foto: Archief DvhN

Alle beuken aan de noordkant van de Andries Diepenbrugweg die afbreuk doen aan het woongenot in Odoorn worden geveld. Er komen halfhoge bomen voor in de plaats.

Verhitte gemoederen

Tot zover het goede nieuws voor de getroffen bewoners. Het slechte nieuws is dat we een zomer verder zijn voor dat gebeurt. Hoe dat zit? De beukenkwestie heeft de gemoederen verhit. Voor de gemeente in april 1965 het laantje vernoemde naar de in 1943 gefusilleerde verzetstrijder heette het de Esweg.

Die naam zegt het al: het was de buitenste begrenzing van het dorp. Alleen aan de zuidkant waren woningen. Op de beuken had niemand wat tegen. Maar toen er in de jaren zeventig ook aan de noordkant woningen kwamen, groeiden de in de jaren vijftig gepote bomen, met het kenmerkende dichte bladerdek, snel uit tot een probleem.

Kappen die beuken

Klachten van bewoners aan de noordkant namen toe. Weinig licht, vocht, schimmel aan muren, gezondheidsklachten, dicht-slibbende regenpijpen. ‘Kappen die beuken', roepen ze al vanaf de jaren tachtig. De kolossen, grofweg voor noord een last, maar voor zuid een lust, werden inzet van een steeds hoger oplopend conflict tussen bewoners.

De delicate kwestie maakte het voor de gemeente steeds lastiger de knoop door te hakken. Wijken of blijven? Borger-Odoorn riep een puntensysteem in het leven als objectief middel om er, aan de hand van een reeks criteria, over te beslissen. Boomjurist mr. Visser (niet te verwarren met de Rijdende Rechter) dacht mee over een conceptplan.

Voorzichtigheid

Met de grootst mogelijke voorzichtigheid legde de gemeente deze week het concept aan alle betrokkenen voor. Op neutraal terrein (Oringermarke) onder onafhankelijk voorzitterschap (Peter Roelfsema van Gebiedscommissie De Hunze) gingen zo'n 25 bewoners uit beide kampen met elkaar in gesprek. Wethouder Freek Buijtelaar blikt tevreden terug. ,,De sfeer was prima en open. We werken toe naar een oplossing, waarbij bomen die hinder veroorzaken worden vervangen door halfhoge bomen.''

Omzichtigheid blijft echter troef. Het plan wordt uitgewerkt, daarna volgt een tweede terugkoppeling met de buurt. De gemeenteraad heeft het laatste woord. Buijtelaar verwacht niet dat dit voor het zomerreces gebeurt. ,,Het is niet anders.''

Goede Tijden, Slechte Tijden

De bewoners die last hebben van de beuken, kijken met gemengde gevoelens op de bijeenkomst terug. Natuurlijk zijn ze blij dat er wat licht gloort aan het einde van hun beukenlaan, maar dat het zo tergend lang moet duren voor de zon echt doorbreekt, zit hen niet lekker. ,,Het is net Goede Tijden Slechte Tijden, er komt geen eind aan. Ik had gehoopt dat ze eindelijk eens door zouden pakken'', zegt bewoner Jantinus Mulder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu