Harald Fluks voltooit superpuzzel van 40.000 stukjes na bijna tweeënhalf jaar: 'Soms kon ik even geen stukje meer zien'

Harald, Lieke en Wouter zijn klaar voor de volgende uitdaging: deze keer 'slechts' 13.000 stukjes. Foto: Jan Anninga

Je hebt puzzelaars en superpuzzelaars. In die laatste categorie valt Harald Fluks in Odoorn. Afgelopen week voltooide hij zijn magnum opus: een puzzel van ruim 40.000 stukjes, waar hij maar liefst twee jaar en drie maanden over gedaan heeft.

Op die mooie prestatie waar kijkt Fluks met veel plezier terug. Tegelijkertijd is hij ook een beetje opgelucht. ,,Er zijn momenten geweest dat ik even geen puzzelstukje meer kon zien."

,,Op internet stuitte ik wel eens op fanaten die in hun leven in totaal een miljoen stukjes willen leggen. Dat hoeft van mij niet hoor.” Fluks neemt ontspannen een slokje water aan zijn keukentafel. Zelf is hij goed voor een ‘bescheiden’ aantal van tussen de 70.000 en 80.000 stukjes tot nu toe.

Niet het meest sexy imago

Van kinds af aan zat de liefde voor legpuzzels er al in. Hij was 4 of 5 toen hij er aan begon. De eerste die zich kan herinneren stelde een boot in Volendam voor. Overigens is de hoeveelheid stukjes nooit leidend geweest. ,,De afbeelding moet mij aanstaan. Als het plaatje niks is, begin ik er niet eens aan.” Hij weet dat het puzzelen niet het meest sexy imago heeft, maar het vindt het zo lekker relaxt. Biertje en een kaasje erbij en gaan! Met de liefde voor zijn hobby, groeit ook de omvang van de puzzels.

Ruim tweeënhalf jaar geleden viel de keuze op de genoemde superpuzzel van 40.000 stukjes, de op drie na grootste die er te krijgen is. De afbeeldingen stellen tien scenes uit bekende Disneyfilms voor.’

De legpuzzel-liefhebberij kost wel een beste duit. In Nederland kost zo’n mega-exemplaar wel 400 euro, maar Fluks wist er in Duitsland eentje voor de helft van de prijs op de kop te tikken.

‘Van de schuifdeur en tot de keukendeur’

,,Per scene legde ik met de hulp van mijn kinderen - Wouter van 12 en de 10-jarige Lieke - 4000 stukjes op de keukentafel. Dat wou net.” De voltooide scenes werden opgestapeld in de bijkeuken. Toen alles klaar was, werd de puzzel in zijn geheel op de vloer gelegd. Goed voor een oppervlakte van 7 bij 2 meter. ,,We zijn begonnen daar bij Van de schuifdeur en we eindigden hier bij de keukendeur”, lacht hij.

Overigens moet Fluks ook zijn familie en vriendenkring bedanken voor hun bijdrage in de prestatie. Want wie bij hem een voet over de drempel zet, kan het vaak niet laten om even wat stukjes te leggen. ,,Vorig jaar op mijn verjaardag stonden er op gegeven moment wel vijf man rondom de tafel fanatiek te puzzelen. Prachtig!”

‘Ik werd wel eens helemaal t ureluurs’

Met die hulp is hij ontzettend blij, want er waren momenten dat hij helemaal klem kwam te zitten. ,,De afbeelding met Assepoester zaten voornamelijk witte en blauwe stukjes. Erg lastig, ik werd er wel eens helemaal tureluurs van.” Dan is het dus mooi als een ander af en toe even bijspringt.

De superpuzzel ligt inmiddels niet meer in de woonkamer. ,,Die hebben we na het leggen alweer verkocht.” Zo blijft de liefhebberij een beetje betaalbaar. De volgende doos ligt echter alweer klaar. Weer met Disneyfiguren, want Wouter is dol op Donald Duck. Deze keer ligt de lat wel een stukje minder hoog. ,,Deze heeft maar 13.000 stukjes.”

Nieuws

Meest gelezen

menu