Harde wind en windstoten veroorzaken schade aan bomen

Ook in de provincie Drenthe waaide het zondag hard. Bij deze woning aan de Luzernevlinder in Meppel moest de brandweer er aan te pas komen om een boom te kappen. Foto: Persbureau Meter

Windstoten hebben zondag gezorgd voor met name schade aan bomen. De harde wind houdt aan tot maandagavond. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor alle kustprovincies, het Waddengebied en het IJsselmeer.

Niet alleen in Groningen, maar ook in Drenthe waaide het zondagavond flink. In Meppel moest de brandweer er aan te pas komen om een boom te kappen die gevaarlijk dichtbij een woning aan de Luzernevlinder kwam. Aan de Witte de Withstraat in Meppel waaiden papiercontainers om.

Aan de Parkweg in Groningen ontstond schade aan een woning toen op de bovenverdieping een raam losraakte door de wind en in de dakgoot belandde.

Vallende platen

Elders in het land, in Zaandam, kwam de brandweer in actie vanwege vallende platen in de buurt van het busstation. Daarom werd volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio besloten de bussen tijdelijk verderop te laten vertrekken. Ook in Amsterdam rukte de brandweer een aantal malen uit voor schade aan bomen en gebouwen, zegt een brandweerwoordvoerder.

In Vlaardingen viel een grote boom op een auto naast een woning. Daarbij raakte ook het dak beschadigd.

De windstoten kunnen snelheden halen van 75 kilometer per uur. In het noordelijk kustgebied neemt de wind in de loop van maandagmorgen iets in kracht af.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu