Harry Huisjes en Janet Scheper uit Meppel runnen een brasserie in het Zuid-Belgische Ouren en zagen hoe het water alles overnam. ‘Wij stonden erbij en keken er naar’

Het water stond metershoog om de tenten en caravans en sijpelde op een gegeven moment zelfs naar binnen bij de brasserie. ,,Het was zo onverwacht en het ging zo snel. Vorige week woensdagavond begon het al flink te regenen. Wij werden donderdagochtend heel vroeg wakker en zagen het water ontzettend hoog om onze caravan heen staan. Toen wij bij de brasserie aankwamen, sijpelde het water daar ook al naar binnen. De deuren hebben we goed afgesloten, dus de brasserie zelf bleef droog. Die ligt ook wat hoger. Gelukkig maar, want wij gebruikten het restaurant later als opvangplek”, vertelt Huisjes aan de telefoon.

Derde seizoen op rij

De Meppeler runt nu voor het derde seizoen op rij Brasserie International Ouren. Hij had daarvoor jarenlang café The Alley in Gramsbergen in Overijssel. Hij woont samen met Scheper van april tot en met oktober op de camping in Zuid-België en de rest van het jaar in Meppel. In die drie jaar liep niet alles op rolletjes. Zo was er natuurlijk het coronavirus , dat ervoor zorgde dat het stel vorig jaar twee maanden later de deuren kon openen en dit jaar een maand later. En nu dus de wateroverlast.

De brasserie werd gebruikt als opvangplek voor de gestrande campinggasten. ,,Vijf bleven zelfs slapen en wij verzorgden van donderdag tot en met zondag het eten voor iedereen die gestrand was. Ongeveer 25 mensen. Er dreef van alles langs. Ook onze terrasstoelen en -tafels werden meegenomen door de stroming.”

Dorpsgevoel

Het water is nu weg en de herstelwerkzaamheden zijn begonnen. ,,Er zit nu een beetje schot in. De kantine wordt gebruikt als opslag en de brasserie maken we komende week schoon. Met iedereen samen. Er gebeurt dan wel een kleine ramp, daardoor krijg je wel het dorpsgevoel. Iedereen staat voor elkaar klaar. Mede door die hulp kunnen wij waarschijnlijk volgende week woensdag al weer open. De meeste tafels en stoelen die mee waren gesleurd door het water vonden wij terug op de camping en iedereen bracht het naar ons. Dat is mooi. Dit hopen wij nooit meer mee te maken. Dit was heel bijzonder. Dan zie je pas hoe sterk Moeder Natuur is.”


Hoe erg de schade is, weet Huisjes nog niet. „Ze halen nu al het slijk weg en daarna gaan wij de schade opnemen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu