Hartje Borger zegt volmondig ja tegen bruistaks (want de ondernemers willen het centrum promoten)

Hartje Borger heft het glas op de uitslag van de stemming. Geheel rechts centrummanager Mischa de Gier. Foto: Jaap van Brummelen

Borger voert bruistaks in. Veruit de meeste ondernemers in hartje Borger blijken bereid jaarlijks een bedrag tussen de 575 en 1250 euro belasting te betalen ter promotie van het centrum.

Het gaat om 74 bedrijven. Samen jaarlijks goed voor een slordige 46.000 euro bruistaks. Een heuse stemming, compleet met grote groene stembus, kwam er aan te pas. Woensdag klokslag 17 uur was de deadline. Donderdagochtend werden de stemmen onder toeziend oog van notaris Wilbert Niemeijer op het gemeentehuis in Exloo geteld. Een simpel klusje van turven? Allesbehalve. Er was bijna hogere wiskunde voor nodig.

Regels op een rij

De regels voor de BIZ (bedrijveninvesteringszone) op een rij: 1. minimaal 50% van de ondernemers moet stemmen. 2. Daarvan moet minstens 2/3 voor zijn. 3. Alle voorstemmers moeten een gezamenlijke woz-waarde vertegenwoordigen van minimaal 50%. Aan alle voorwaarden werd ruimschoots voldaan. Het opkomstpercentage lag rond de 70%, het gehalte voor-stemmers was ruim 70%.

Zij vertegenwoordigen samen 80% van de woz-waarde van de panden in hartje Borger. Voor wie bekend is in Borger: het gaat grofweg om ondernemers van oost naar west gezien tussen Aldi en Boni en in noord-zuid perspectief tussen pannenkoekenboerderij en de fietsenzaak van Egbert Egberts.

Bubbels voor bruistaks

Dat Anita de Veen van lunch- en dinnerroom De Weme zo vrij was een goudkleurige fles champagne naar het gemeentehuis in Exloo mee te nemen had niks te maken met een overdosis zelfvertrouwen.

,,Natuurlijk waren we vol vertrouwen, maar ik vond het best wel spannend”, bekende ze. Klokslag 10 over 11 zetten alle betrokken hun lippen aan de champagneglazen. Bubbels voor bruistaks. ,,Moet kunnen”, vond De Veen. ,,Bij een ontbijtje wordt toch ook wel champagne geserveerd?”

Solidariteitsprincipe

Is die bruistaks een nieuw fenomeen in Drenthe? Nee. In de centra van Hoogeveen, Coevorden, Beilen, Roden, Assen en Meppel bestaat die al. De BIZ appelleert aan het solidariteitsprincipe. Geen enkele ondernemer in hartje Borger ontkomt er dankzij de BIZ aan om zijn steentje bij te dragen aan promotie van het centrum. Met terugwerkende kracht is iedereen vanaf 1 januari belastingplichtig.

Voorzitter Arie Deuring van het BIZ-bestuur spreekt van een mijlpaal. ,,Door iedereen, voor iedereen. Dat is de gedachte. Het BIZ-bestuur hoort graag wat de wensen zijn en maakt ieder jaar een plan met begroting dat naar de gemeente gaat.”

Aankleding met bloembakken

De slordige 46.000 euro die jaarlijks te besteden is, wordt aangewend om Borger meer te laten bruisen. De overeenkomst geldt voor 5 jaar. Daarna moet opnieuw worden gestemd. Deuring: ,,We zetten activiteiten op ter promotie van Borger in het algemeen. Te denken valt aan ondersteuning van de wielerronde van Drenthe, aankleding met bloembakken of uitbreiding van de kerstverlichting in bomen.”

Op het gemeentehuis hieven ten kantore van wethouder Nynke Houwing ondernemers het glas met de wethouder op de goede afloop. ,,Met die BIZ straalt hartje Borger een stukje eenheid uit”, zei Houwing.

Nieuws

Meest gelezen

menu