Havelte levert militairen Litouwen

Dit voorjaar bezochten de ondertussen afgetreden Defensieminister Jeanine Hennis en de opgestapte commandant der krijgsmacht Tom Middendorp de troepen in Litouwen. Foto Defensie

De Gemechaniseerde Brigade uit Havelte levert volgend jaar de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-operatie in Litouwen. Zij moeten samen met NAVO-partners de Rus tegenhouden.

Nederland zendt in januari een groep van 250 militairen uit Havelte naar Litouwen. Die wordt na zes maanden afgelost door de tweede groep van 250 manschappen van de Gemechaniseerde Brigade.

Zij vormen samen met onder meer Amerikanen, Duitsers, Belgen, Noren en Luxemburgers een NAVO-troepenmacht van ruim 4000 militairen in de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen.

Doodsbang dat Rusland de grens oversteekt

De NAVO hoopt zo een schild op te bouwen tegen de Russen. Estland, Letland en Litouwen zijn doodsbang dat Rusland de grens oversteekt.

Nadat president Poetin het schiereiland De Krim bezette en de seperatisten in Oost-Oekraine ondersteunde, is de angst groot dat de Russische leider nu zijn vizier op de Baltische Staten richt. Die behoorden decennia lang bij Rusland.

Nadat de NAVO de troepenmacht opbouwde in de drie landen van het militaire bondgenootschap, reageerde Poetin met een troepenverplaatsing naar de grens met Baltische Staten.

Poetin beschikt over 30.000 militairen

Hij zou daar over 30.000 militairen en modern materieel beschikken, veel meer dan de NAVO. De Russen zouden zo aan de Oostzee staan, waar Rusland in zijn enclave Kaliningrad nog over een marinehaven beschikt.

De Nederlanders zijn in Litouwen in het plaatsje Rukla gelegerd. Ze beschikken daar over de zware moderne gevechtsvoertuigen, de CV-90’s uit Havelte.

De Nederlanders oefenen er regelmatig met hun NAVO-bondgenoten. De NAVO-missie in Litouwen staat onder leiding van de Duitsers. Er wordt verder samengewerkt met Belgische, Noorse, Luxemburgse en Litouwse troepen.

Baltische Staten zijn slecht beschermd

Vorige week kwam in een rapport naar buiten dat een deel van het gebied van het NAVO-bondgenootschap, onder meer Estland, Letland en Litouwen, slecht is beschermd.

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), die ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie adviseert, waarschuwde dat Rusland misbruik kan maken van deze situatie.

Volgens de AIV is de NAVO onvoldoende toegerust voor zijn kerntaak: het voorkomen van agressie tegen de leden van het bondgenootschap door geloofwaardige afschrikking en gemeenschappelijke verdediging.

Militairen Havelte gaan ook naar Irak

Behalve voor Litouwen levert Havelte komend jaar ook weer mensen voor de missie in Irak. Hoeveel dat er worden is nog onduidelijk, omdat de kracht van IS in Irak is afgenomen.

Nederlandse militairen trainen in het noorden van het land Irakese Koerden en Iraakse militairen.

Nieuws

Meest gelezen

menu