Havelter oorlogsmuseum nog steeds dakloos, nieuw onderkomen lijkt kwestie van lange adem

Schaapherder Jelle Kootstra bij een aantal stukken uit zijn oorlogscollectie. Foto: Marcel Jurian de Jong

Er is nog altijd geen nieuw onderkomen beschikbaar voor het Havelter oorlogsmuseum van Jelle Kootstra. Hij houdt er rekening mee dat het een kwestie van lange adem wordt.

Er is hem eerder een gebruikte mobiele unit toegezegd. Die is met dik 300 vierkante meter vloeroppervlak ruim genoeg voor de bestaande collectie. De unit zou een plek moeten krijgen dicht bij de schaapskooi in het Holtingerveld, bekend terrein voor schaapherder Kootstra. Maar eerst moet het bestemmingsplan voor deze locatie worden gewijzigd.

Kootstra: ,,En door de coronacrisis duurt dat nog langer dan anders. Er kon dit voorjaar amper worden vergaderd. Dat komt nu pas weer een beetje op gang.” De schaapherder zit niet alleen met de gemeente Westerveld om tafel, maar ook met de provincie. ,,Die is eigenaar van deze grond.”

Daarnaast moet er het nodige aan de unit worden verspijkerd. ,,Hij is nu niet geïsoleerd bijvoorbeeld. Er moeten ook nog elektriciteit en verwarming in. Dat kan helaas niet allemaal door vrijwilligers worden gedaan. Je praat dan best over een hoop geld en het is er door corona ook niet makkelijker op geworden daar sponsors voor te vinden.”

Bang dat hij langer geduld moet hebben

Kootstra („ik wil zelf alles sneller dan snel”) hoopte komend voorjaar de deur van zijn in een nieuwe jas gestoken Museum Vliegveld WO II te kunnen openen. ,,Maar of dat lukt is zeer de vraag.” Als het virus het toelaat, wordt in 2021 overal in Nederland het 75-jarig jubileum van de bevrijding alsnog gevierd. Maar de schaapherder is bang dat hij met zijn museum langer geduld zal moeten hebben.

Jelle Kootstra heeft jarenlang voorwerpen verzameld die hij in het Holtingerveld vond en die herinneren aan de oorlog: van verweerde Wehrmacht-helmen tot propellerbladen van een Brits jachtvliegtuig. Tijdens de bezettingsjaren lieten de nazi’s hier door dwangarbeiders een militair vliegveld aanleggen. Dat werd door de geallieerden zwaar gebombardeerd. Duizenden bomkraters in het natuurgebied herinneren daar nog aan.

Weg uit schuur in Uffelte

Zijn alsmaar uitdijende collectie was altijd te zien in een schuur in Uffelte. De schaapherder gaf er ook rondleidingen. Maar begin 2019 moest Kootstra de ruimte opgeven. Zijn verzameling was alleen vorig voorjaar nog even te bewonderen tijdens een expositie in de schaapskooi van het Holtingerveld. In drie weken tijd kwamen er meer dan 2500 belangstellenden langs. Sindsdien ligt de collectie elders in Havelte opgeslagen.

ECHOS-Homes zegde Kootstra de mobiele unit toe. ECHOS-Homes heeft overal in het land ontmoetingscentra voor militairen, veteranen en hun familie; een ervan staat op het terrein van de Johannes Postkazerne in Havelte.

De schaapherder is erg blij met de unit. ,,Maar hij is altijd in warme landen ingezet. Om hem hier te gebruiken, moet hij echt eerst worden geïsoleerd.” De unit bevindt zich op het moment nog op het Defensieterrein in Coevorden.

Collectie recentelijk uitgebreid

Kootstra kon recentelijk nog wel zijn oorlogscollectie uitbreiden. Dit voorjaar deden experts van de ECG, de Explosive Clearance Group, uit Wijchen in opdracht van Natuurmonumenten onderzoek op de voormalige start- en landingsbaan in het Holtingerveld. De explosieven die ze vonden zijn door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) tot ontploffing gebracht. ,,Maar kleiner metaal, zoals bomscherven, heb ik gekregen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu