Verlamde Dennie Jager (24) inspireert tot ontwikkelen van betaalbare exoskeletten bij Health Hub Roden

Dennie Jager met exoskelet. Foto: Serge Duursma

De Health Hub in Roden gaat aan de gang met de droom van veel dwarslaesiepatienten: het ontwikkelen van een betaalbaar exoskelet waarmee een verlamde patiënt weer kan lopen. Dennie Jager (24) uit Wagenborgen, die zelf een dwarslaesie heeft, is de aanleiding voor het project.

Nu kost een exoskelet nog tussen de 80.000 en 100.000 euro en is daarmee onbereikbaar voor veel patiënten. Het eerste doel is het bedrag terug te brengen naar 40.000 euro, en dat het vergoed wordt door zorgverzekeraars. ,,Er wordt wel mee gerevalideerd, maar na de revalidatie gaat de patiënt zonder exoskelet naar huis. Dat moet anders’’, zegt Albertine Knol van de Health Hub waar tientallen bedrijven bij elkaar zitten die werken aan innovaties in de medisch technologische sector.

‘Je hele lichaam wordt gezonder als je kunt staan’

Naar aanleiding van het verhaal van Dennie Jager, die traint met een exoskelet en daar veel baat bij heeft, is het project opgestart. Hij raakte verlamd na een ongeluk. ,,Je lichaam wordt gezonder als je kunt staan. De spasmes worden minder, de darmen werken beter, minder last van incontinentie en doorligplekken. Daarnaast is het mentaal fijn als je weer op ooghoogte met mensen kunt praten. Dat zijn allemaal hele grote voordelen.’’

Jager richtte eerder de stichting Walk On op, om geld op te halen om een exoskelet te kunnen kopen zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken. ,,Ik heb geluk gehad dat ik ermee kon trainen, dat wil ik delen.’’

Hanzehogeschool gaat nieuw enkelgewricht voor Dennie ontwerpen

Samen met de Hanzehogeschool Groningen, het Noorderpoortcollege, Gerben Posthumus Fijnmechanische techniek en geld van investeerders wordt de eerste stap gemaakt: het ontwikkelen van een nieuw enkelgewricht voor het skelet. Jager: ,,Het enkelgewricht dat er nu in zit kan alleen voor- en achteruit. Terwijl een echte enkel alle kanten op kan. Op een helling of trap is dit voor mij niet te doen. Het leek mij de grootste verbetering van het hele pak als eerst het enkelgewricht wordt aangepast.’’

Studenten werktuigbouwkunde zullen een nieuw gewricht ontwikkelen, waarna studenten van het Noorderpoort het gewricht gaan maken. Jager blijft betrokken bij het project.

Exoskelet voor verpleegkundigen om rugklachten te voorkomen

Een belangrijk onderdeel is dat er wordt onderzocht hoe ook valide mensen baat zouden hebben bij een exoskelet. Daarbij wordt gekeken naar verpleegkundigen, van wie een derde te maken krijgt met rug- en polsklachten door het tillen van patiënten. ,,Hiermee boren we een veel grotere doelgroep aan, en de bedoeling is dat mensen met een exoskelet meer kracht krijgen om te tillen terwijl ze hun rug ontlasten en dus duurzamer inzetbaar zijn’’, zegt Knol.

Als het slaagt een functioneel exoskelet te produceren voor de verpleegkundigen, wordt de winst van dat project geïnvesteerd in het verder ontwikkelen van exoskeletten voor mensen met een dwarslaesie. Er bestaan overigens al exoskeletten voor valide mensen, zoals voor stukadoors zodat ze beter bovenhands kunnen werken. ,,Voordeel is dat deze skeletten niet gemotoriseerd zijn en dus lichter en wendbaarder zijn’’, zegt Knol.

‘Het is radicaal wat we willen’

Investeerders zijn enthousiast, volgens Knol. ,,We onderzoeken een samenwerking met de Rabobank en het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN).’’ Toch blijft het een ambitieus project. ,,Het is vrij radicaal wat we willen, want we willen de zorgverzekeraars laten zien dat een exoskelet preventief werkt en uiteindelijk zorgkosten bespaart. Dat dat ambitieus is, maakt ons niet uit. Dat past in de doelstelling van de Health Hub om de kwaliteit van leven te verbeteren.’’

Dennie Jager was eerder dit jaar te gast in Tims Talkshow. De maandelijkse talkshow van Tim den Besten wordt georganiseerd door Forum en Dagblad van het Noorden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu