Hecht Nijeveen reageert verbijsterd op de ontdekking van de enorme cokemanege in het dorp

Het drugslaboratorium dat in Nijeveen werd ontmanteld, kent geen gelijke in Nederland. De Drentse rust, ruimte en nuchterheid lijken ten volste te zijn uitgebuit. Vol ongeloof blijven buurtbewoners achter. Gaan we dit vaker zien in het Noorden? Hoe weet u of uw buurt een drugslab heeft?

In Nijveen is de grootste cokewasserij van Nederland opgerold.

In Nijveen is de grootste cokewasserij van Nederland opgerold. Foto: Marcel Jurian de Jong

Een zwart Fries paard snuffelt in eenzaamheid rond in de paardenbak langs de Nijeveense Bovenboer. Af en toe steekt hij zijn kop over het hek om naar het zich verzamelende journaille te gluren. Het is het buitengebied van het dorp Nijeveen. Grote woningen met nog veel grotere landerijen eromheen. Lange oprijlanen met bebossing.

De ideale schuilplek voor de grootste cocaïnewasserij die ooit in Nederland is ontmanteld.

„Ik wandel hier dagelijks rond. Dan kom je echt niemand tegen”, zegt dorpeling Mendelt Houtman. „De prachtige natuur vormt de dekmantel.”

Het gesprek van de dag

De vondst is het gesprek van de dag in Nijeveen. Elke buurtbewoner heeft een soortgelijk verhaal. Nooit hebben ze er iets van ontdekt, zeggen zij.

Honderden kilo’s harddrugs die mogelijk elke dag van band rolden in het achterste gedeelte van de manege, maar ze zeggen nooit een verdachte vrachtwagen of busje te hebben gespot. Zelfs zij die op het erf kwamen of er goed zicht op hadden, namen vol ongeloof kennis van het nieuws.

Richard Korteland, burgemeester van Meppel, reageert op de schok die er in Nijeveen is. „Nijeveen is een kleine en hechte gemeenschap met een hoge verenigingsgraad. Dat niemand dit heeft gezien, zegt hoe goed de activiteiten verstopt waren. Al zat het niet in de kern van Nijeveen, maar aan de rand. Dit drugslab was zeer professioneel opgezet. Dat zegt wel wat over de ernst van de vondst.”

Burgemeester: Wellicht duikt er nog meer op

Hij werd iets eerder op de hoogte gesteld, en zegt dat bij de inval voor hem gelijk duidelijk was hoe groot het was. „Er waren al langer verdenkingen daar. Dit zijn dingen die je niet graag in je gemeente ziet.” Toch sluit hij niet uit dat er meer kwekerijen of drugslabs zullen opduiken in zijn gemeente. „Niet van deze omvang, maar toch. Kwekerijen zitten ook gewoon in woonwijken.”

De burgemeester beraadt zich erop wat er met de manege moet gebeuren, daarvoor wacht hij het politierapport af. Hij heeft de bevoegdheid de manege te sluiten. „En het lijkt me wel dat dat gaat gebeuren.”

Hij wijst op de verantwoordelijkheid van verhuurders voor hun panden: „Je moet vragen wat je huurder met het pand wil en controleren of dit klopt. Je hebt het recht om periodiek te controleren hoe het in je pand gaat en of de huurders er nog in zitten.”

Ingenieuze trucs van criminelen

Criminelen maken gebruik van ingenieuze trucs, maar een paar handelswijzen moeten bij ondernemers alle alarmbellen doen rinkelen zegt Roger de Groot, burgemeester van de Wolden en voorzitter van het Ondernemersplatform in de Wolden.

Onlangs werden in zijn gemeente ook meerdere grote drugsvondsten gedaan. „Iemand die een bedrijfspand wil huren en die dan niet eens hoeft te kijken naar de ruimte, dat is een signaal”, zegt hij. „Evenals contante betalingen.”

Ook moeten verhuurders van bedrijfspanden controleren of de identiteit van de verhuurder wel klopt. Korteland heeft gehoord van ‘bedrijven’ die hele nette kantoortjes inrichtten, met telefoons op de bureaus en de website op de muur geschilderd. „Maar die site bleek niet te bestaan en de telefoons waren niet aangesloten. Dat soort dingen zijn te controleren.”

Toch gaat het ook mis bij verhuurders die wel hun best doen. „Een gat in de muur achter de koelkast waarachter de criminele activiteiten plaatsvinden, dat gebeurt ook.”

Vaker drugslabs in het Noorden

Het lijkt vaker op te duiken, de drugslabs in het Noorden. De politie zegt dat de laboratoria zich overal bevinden, zowel in de stad als op het platteland. Meest voorkomende plekken: afgelegen gebouwen, boerderijen en op indrustrieterreinen. Omdat hier de activiteiten minder opvallen.

Drugslabs zijn gevaarlijk voor de omgeving, omdat er met chemicalien wordt gewerkt die schadelijk zijn voor de mensen in de omgeving. In een drugslab met vele vaten aceton zoals in Nijeveen, komt er een flink ontploffingsgevaar bij. Daarnaast wordt er veel drugsafval gedumpt, wat dan weer brandbaar en schadelijk is voor de natuur en voor mensen en dieren die het afval aantreffen.

Drugsproductie gaat gepaard met afpersing, intimidatie en geweld

Het produceren van drugs blijft nooit alleen bij de handel. Het gaat gepaard met afpersing, intimidatie en geweld in de directe omgeving. De politie wijst erop dat bewoners het beste zicht hebben op wat er in hun omgeving gebeurt, en dus ook vaak verdachte situaties als eerst constateren. Dat dit in Nijeveen niet gebeurde, zegt iets over hoe professioneel de zaak geregeld was.

Toch zijn er vaak signalen die ook buurtbewoners kunnen oppikken.

Ter eerste is er de geur: aceton, zoals bekend van nagellakremover bij het produceren van cocaïne. Anijsgeur bij de productie van XTC-pillen en de bekende wietgeur bij hennepkwekerijen. Om deze geur binnen te houden wordt er vaak pur gespoten in alle kieren en gaten.

Ook moeten drugscriminelen niets hebben van pottenkijkers en worden ramen geblindeerd met landbouwplastic en zijn rolluiken op onlogische plekken altijd naar beneden. Ook een extreme vorm van camerabeveiliging op een niet bijster gevaarlijke plek, kan een teken zijn van ongure handel. Een continu zoemend of brommend geluid van ventilatoren is ook kenmerkend.

De politie roept op om altijd melding te doen als er vermoedens zijn van drugshandel. „Hoe klein de melding ook is, het kan van groot belang zijn. Juist omdat deze productieplaatsen zoveel gevaar met zich meebrengen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu