80 jaar getrouwd: 'Geluk hebben en geen ruzie maken'

In een volle huiskamer feliciteert Commissaris van de koning Jetta Klijnsma het echtpaar Noordhuis met hun eiken huwelijk. Foto: Gerrit Boer

Ze zijn 80 jaar getrouwd en dat moet heel Nederland weten. In Ruinen is de woonkamer van Arend en Aaltje Noordhuis even het epicentrum van het land.

,,Je zou zelf bijna weggaan, zo druk is het in de kamer”, zegt de 101-jarige Arend Noordhuis. Drie cameraploegen, verschillende fotografen, journalisten en de kinderen staan tegen elkaar aan in de kleine woonkamer. Naast Arend zit Aaltje Noordhuis-Nijstad (99): ,,Het lijkt wel een kermis hier.”

Al 80 jaar hebben de twee elkaar aan hun zijde. Op 22 januari 1938 trouwden ze in de toenmalige gemeente Ruinen. Maandagmorgen blijkt nog maar eens hoe speciaal dat is. Iedereen wil van Arend en Aaltje weten wat het geheim is van hun huwelijk.

Commissaris en burgemeester zijn te laat

Toch is de bank in de woonkamer nog leeg. Vol verwachting kijkt Aaltje langs de cameramannen naar de straat. De bank is gereserveerd voor burgemeester Roger de Groot, Commissaris van de koning Jetta Klijnsma en kamerheer van de koning Mas Boom. ,,Ze zijn wat laat”, is de conclusie om 10.32 uur, twee minuten na de afgesproken aankomsttijd.

Een cameraman blijft met zijn voet haken achter het vloerkleed. ,,Het is maar goed dat mijn moeder dit niet ziet”, zegt zoon Barteld. Maar Aaltje wordt het zicht ontnomen door een andere camera. En ze wil nog even dat de wandelstokken worden weggezet voor de gasten komen.

‘De koning is trots’

Een paar minuten later komt het drietal de woonkamer binnen met bossen bloemen. Kamerheer Boom overhandigt het echtpaar een persoonlijke brief van koning Willem-Alexander. ,,Geen van de huidige kamerheren heeft dit ooit meegemaakt, een 80-jarig jubileum”, zegt hij. ,,De koning en de koningin zien dit als een mijlpaal. De koning is ongelooflijk trots op u beiden.”

‘Daar zijn we weer’

Burgemeester De Groot kent inmiddels de weg naar het huis. De afgelopen jaren bezocht hij meerdere mijlpalen van het echtpaar. ,,Daar zijn we weer hè.” Hij heeft een lijstje met een roze lint eromheen bij zich. ,,Ja, we gaan gewoon door met ademen”, zegt Arend als hij het cadeau in ontvangst neemt. De originele trouwakte uit 1938 is opgeduikeld in het gemeentelijke archief van De Wolden, waar Ruinen nu onderdeel van is. Aaltje herkent het niet meteen, maar weet wat ze er mee wil. ,,Die kun je mooi aan de wand hangen.”

Na een uur met koffie, taart, champagne en hapjes en verhalen over de oorlog, liefde en veemarkten stapt het bezoek op. ,,Tot binnenkort”, zegt De Groot tegen Aaltje. ,,Wanneer u 100 wordt, kom ik weer langs.”

‘Geluk hebben en geen ruzie maken’

Nog twee keer moeten Arend en Aaltje hun verhaal doen voor de camera’s van Hart van Nederland en RTV Drenthe. Hoe ze elkaar ontmoet hebben in Ruinen en dat er toch echt geen geheim is voor zo’n lang huwelijk. „Geluk hebben en geen ruzie maken”, registreren de camera’s. De antwoorden worden steeds korter. Bedtijd, ‘s middags wordt het feest voortgezet met belangrijker bezoek: kinderen en kleinkinderen. Arend: ,,Maar het was een heel mooie ochtend, heel bijzonder.”

Nieuws

Meest gelezen

menu