Mathilde Leonore: Heel Tynaarlo in de lichtjes

Ze maakt heel wat los in Vries en omgeving. Mathilde Leonore Luchies wil heel Tynaarlo in december in het licht zetten met haar lichtjesroute.

Mathilde Leonore Luchies met haar buurgenoten in een tuin vol lichtjes,

Mathilde Leonore Luchies met haar buurgenoten in een tuin vol lichtjes, Foto: Jaspar Moulijn

De appjes vliegen bij haar binnen. Weer een buurt die de straat wil verlichten. De een steekt de ander aan. Mathilde Leonore Luchies wil wat licht brengen in de donkere decemberdagen. ,,Alle evenementen zijn door corona afgelast: Vries Draait Door, de kerstmarkt en ga maar door. Allemaal activiteiten die mensen samenbrengen.”

Ze lanceerde het plan voor een lichtjesroute door Vries. Buurten die hun tuinen en straat met lampjes versieren, zodat mensen ‘s avonds door een mooi verlicht dorp kunnen wandelen of fietsen. ,, Niet georganiseerd, want het is geen evenement. Dat mag niet in deze coronatijd.”

Kerk

Inwoners reageren enthousiast. Net als het kerkbestuur dat de oude Bonifatiuskerk in het licht gaat zetten. ,,De lichtjesroute verbindt mensen. Dat hebben ze lang moeten missen. Mensen hebben behoefte aan warmte en gezelligheid in en rond het huis. Iedereen moet zelf voor verlichting zorgen. Ik stimuleer het alleen, vooral via sociale media en berichten in kranten en op de radio. En er komen nog posters langs de weg te hangen”, zegt Mathilde.

Hoewel de lichtjesroute officieel van 12 december tot en met het einde van het jaar staat gepland, hangen veel mensen in Vries de kerstversiering en andere lampjes nu al op. Zo ook in Luchies eigen straat, waar lampen in bomen hangen en de kerstverlichting al in de tuin staat. ,,Via de buurtapp hebben we wijkgenoten opgeroepen mee te doen.

Heel de gemeente

Mathilde Leonore legde haar plan voor aan cultuurcoach Frits Colenbrander van de gemeente Tynaarlo. ,,Frits zei: ’waarom doe je het niet voor heel de gemeente?” En dat is nu het plan. ,,In dorpen als Tynaarlo, Donderen en Zeijen begint het ook te leven en in Eelde en Zuidlaren zijn er mensen die de lichtjesroute willen stimuleren. Eelde is er bekend mee, want tijdens het Bloemencorso zijn ook veel tuinen verlicht. Het corso ging niet door, dus kom op Eeldenaren, haal je lichtjes van zolder.”

Aan de lichtjesroute is een fotowedstrijd gekoppeld. ,,We vragen mensen hun foto van lichtjes te delen op Facebook of Twitter met #lichtjesroutetynaarlo. De maker van de mooiste foto krijgt een prijs.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu