Heftige nieuwe beelden: slachtoffer vechtpartij Giethoorn lijkt zelf grote aanstichter

Het slachtoffer van de vechtpartij afgelopen zondag in Giethoorn lijkt zelf een van de aanstichters ervan te zijn geweest. Dat valt af te leiden uit nieuwe videobeelden én informatie die De Stentor kreeg van een getuige die absoluut anoniem wil blijven: ,,Geen idee waar deze agressieve groep, waarbij het slachtoffer hoorde, toe in staat is.”

Zondag belandde een man in het water bij een vechtpartij (rechts), de dag erna is daar niets meer van te merken in Giethoorn, serene rust in de Dorpsgracht.

Zondag belandde een man in het water bij een vechtpartij (rechts), de dag erna is daar niets meer van te merken in Giethoorn, serene rust in de Dorpsgracht. Videostill

De politie laat weten ‘verschillende beelden in bezit te hebben waarop de vechtpartij te zien is’. Bovendien zal het vermeende slachtoffer nu ook als verdachte worden gehoord.

,,Er is sprake van meerdere slachtoffers”, meldt woordvoerder Marèl van Steenbergen van de politie Oost-Nederland. ,,Zij worden allemaal gehoord om hun kant van het verhaal toe te lichten. Een van de slachtoffers wordt ook gehoord als verdachte, gezien zijn rol bij het incident.”

De 31-jarige man uit Emmer-Compascuum die zondag werd aangehouden, is na verhoor weer vrijgelaten. Maar hij blijft verdachte in de zaak, aldus de woordvoerder.

Videobeelden

Op de beelden die een ooggetuige maakte, is te zien hoe er een opstopping ontstaat in de gracht, waarbij direct flink wordt geschreeuwd. ,,Wat deed je nou?” roept een van de mannen in het tweede bootje, waarna vanuit het eerste bootje – met het latere slachtoffer in een blauw jasje – wordt geschreeuwd: ,,Jij moet je bek houden!”

Volgens de ooggetuige ging daar al het een en ander aan vooraf: ,,Wij zaten vanaf het begin van de gracht al bij die boot van het zogenaamde ‘slachtoffer’ (boot één) in de buurt. Ze duwden boten om hen heen steeds weg, ook onze boot hebben ze meerdere keren een duw gegeven.”

‘Alleenrecht op de gracht’

,,Ze gaven anderen totaal geen ruimte’’, vervolgt de getuige. ,,Ze hebben ook een man op een sup weggeduwd, kort hierna is dit hele groepje suppers het water uit gegaan. Ze hebben meerdere keren tegen tegen andere boten aan gevaren, omdat ze bleven doorvaren. Remmen konden ze niet, gas terugnemen ook niet. Ze gedroegen zich alsof ze het alleenrecht hadden op de gracht en gedroegen zich alsof iedereen maar moest wijken voor ze.”

,,Ook de blikken die door de bootgenoten uit boot één naar de andere boten werden geworpen, waren niet mis. Vlak voor de zoveelste brug was er weer een opstopping. De andere boot (boot twee) die bij het conflict is geraakt, was te laat met afremmen en kwam tegen boot één aan. Daarna begon het conflict.”

,,De mensen uit de eerste boot zijn dicht langs boot twee gevaren en begonnen staand in de boot te schreeuwen naar de andere boot. De mensen uit de tweede boot gaven aan dat ze afstand moesten houden van elkaar en dat ze rustig moesten doen. De eerste boot ging overdwars liggen, zodat de tweede en alle andere boten niet verder konden varen.”

Aanval

,,Het ‘slachtoffer’ begon met aanvallen door op de tweede boot te springen en de mensen op die boot aan te vallen, te bedreigen en te duwen. Er werd nog geroepen dat ze normaal moesten doen, maar daar hield het ‘slachtoffer’ geen rekening mee. De mensen van boot één waren ook de hele tijd hysterisch aan het gillen, roepen en schelden.”

Vanaf daar heeft de ooggetuige een stukje gefilmd. ,,Er zijn mensen van andere boten te hulp geschoten. Maar of deze bij een bepaalde boot hoorden, is ons niet bekend.”

Op de beelden van de ooggetuige staat niet de uiteindelijke vechtpartij. ,,Ik heb niet de hele situatie gefilmd, omdat de mensen in onze boot bang waren dat we ook aangevallen zouden worden. Dus ik ben gestopt met filmen. De angst kwam voort uit de agressieve houding die ze al de hele vaart op de gracht hadden getoond met hun geduw en boze blikken.”

Vuistslagen

Op andere beelden die de redactie binnenkreeg, is te zien hoe een omstander (die op de eerdere beelden uit een derde bootje lijkt te zijn gestapt) het slachtoffer naar de wal lokt en uiteindelijk enkele malen met zijn vuist in het gezicht slaat. ,,Het ‘slachtoffer’ is vanaf de kant eerst gewaarschuwd dat hij op moest houden omdat hij anders klappen zou krijgen. Hij viel opnieuw uit en heeft toen een paar klappen gehad. Die hij dus zelf uitlokte met zijn gedrag.”

Het is de ooggetuige in elk geval niet in de koude kleren gaan zitten. ,,Het was een hele heftige situatie om te zien en horen. Op de gracht waren veel gezinnen met kinderen aan het varen. De kinderen werden enorm bang van deze heftige situatie. Er waren veel kinderen aan het huilen door het gevecht en geschreeuw.”

‘Wie de bal kaatst..’

,,Ik wil de klappen zeker niet goedpraten, slaan is nooit de oplossing”, zegt de ooggetuige. ,,Maar gezien zijn gedrag gedurende de hele vaarroute en het feit dat hij de mensen begon aan te vallen, alleen maar omdat ze tegen hem aanbotsten, is het zeker niet raar dat hij ze ontvangen heeft. Ik zeg ook daarom ‘slachtoffer’, ik zou hem liever ‘uitdager’ of ‘uitlokker’ noemen. Door mijn hoofd gingen termen als ‘boontje komt om zijn loontje’ en ‘wie de bal kaatst, kan ‘m terug verwachten’. De man is dus zeker niet alleen slachtoffer in mijn ogen...”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu