Heien voor windmolens Weijerswold: 'We gaan er nog steeds van uit dat de vier turbines eind dit jaar draaien'

Weijerswold: Bij Weijerswold, vlakbij Coevorden, is begonnen met de bouw van windmolens. Foto: Marcel Jurian de Jong

De eerste heipalen zijn tussen Coevorden en Schoonebeek de grond in geslagen voor de bouw van vier windmolens, ter hoogte van buurtschap Weijerswold.

In de loop van mei is het heien klaar. Daarna wordt beton gestort, dat vier weken moet uitharden voordat de eerste onderdelen van de windmolens geplaatst kunnen worden. ,,We gaan er nog steeds van uit dat de vier turbines eind dit jaar draaien’’, zegt adviseur Matthijs Oppenhuizen van Pure Energie. Windunie is in Weijerswold de tweede initiatiefnemer.

De vier windmolens zijn van fabrikant Vestas. De tiphoogte - het bovenste puntje van de wiek recht overeind - wordt 181,5 meter.

Vanuit Weijerswold is veel verzet geweest tegen de turbines. De actiegroep Tegenwind vreest voor geluidsoverlast, slagschaduw, hinderlijke verlichting, horizonvervuiling en waardedaling van woningen. Er werd op allerlei fronten een juridisch gevecht gevoerd, maar dat heeft plaatsing van de turbines niet kunnen tegenhouden.

Aangewezen

Weijerswold was door de gemeente Coevorden aangewezen als locatie voor molens, ook omdat aan de andere kant van de grens toch al turbines stonden. Maar de Duitsers dreigden roet in het eten te gooien, want in 2016 kwam naar buiten dat dit park gemoderniseerd zou worden. Oude, kleinere exemplaren werden vervangen door molens met een tiphoogte van 206,5 meter hoogte. Daardoor kwam het Nederlandse plan in een ander daglicht te staan.

De eigenaar van het Duitse windmolenpark vreesde dat de vier Nederlandse molens wind zouden afsnoepen en maakte daarom bezwaar. Na overleg werd de locatie van de Nederlandse turbines ietwat gewijzigd, waarna ook de laatste juridische obstakels verdwenen.

De coronacrisis heeft volgens Oppenhuizen geen invloed op de werkzaamheden.

40 tot 50 miljoen kWh

De vier turbines wekken jaarlijks 40 tot 50 miljoen kilowattuur (kWh) op. Dat is evenveel als 12.500 tot 15.625 huishoudens per jaar verbruiken. Het totale elektriciteitsverbruik (zakelijk en particulier) in de gemeente Coevorden was in 2017 263,6 miljoen kWh. De windmolens in Weijerswold zijn dus goed om 15 tot 19 procent van dit totale verbruik in Coevorden te dekken, zeggen de initiatiefnemers.

Pure Energie en Windunie willen nog een informatieavond houden, maar vanwege de coronacrisis kan nog geen datum worden geprikt.

Nieuws

Meest gelezen

menu