Helft Drentse jeugd heeft wel eens piep in oor door harde muziek

ANP

De helft van de Drentse jongeren tussen de 12 en 18 jaar heeft wel eens last van oorsuizen of een piep in het oor. Dat blijkt uit onderzoek.

Hannie Heemstra van GGD Drenthe zegt dat de gehoorklachten bij de jeugd in vrijwel alle gevallen worden veroorzaakt door blootstelling aan te harde muziek. Volgens Heemstra wijst het onderzoek uit dat slechts 2 op de 10 van de Drentse jongeren met klachten gehoorbescherming gebruikt.

De GGD constateert dat blijvende gehoorschade door blootstelling aan te hard geluid op steeds jongere leeftijd voorkomt. ,,Belangrijke oorzaken zijn verkeerd gebruik van mobieltjes en koptelefoons”, zegt Heemstra van GGD Drenthe. ,,Schade kan ontstaan als te frequent naar een te hoog volume wordt geluisterd, zeker als ‘oortjes’ worden gebruikt die te dicht op het trommelvlies zitten.”

Muziek vaak gevaarlijk hard
Het risico neemt toe als jongeren uitgaan. Heemstra zegt dat in veel danscafés en discotheken de muziek 'gevaarlijk' hard staat. Met poppodia en festivals zijn bindende afspraken gemaakt over het aanbieden van gehoorbescherming en verplichte voorlichting. ,,Met cafés en discotheken zijn die afspraken er niet. Dat is wel nodig. De geluidsniveaus in uitgaansgelegenheden komen geregeld tot 120 decibel of hoger. Bij 100 decibel kan na vier minuten al blijvende gehoorschade ontstaan.” Heemstra vindt dat gemeenten meer moeten controleren of in een disco of kroeg de muziek te hard staat.

GGD Drenthe geeft regelmatig voorlichting aan jongeren op middelbare scholen over de risico’s van blootstelling aan geluid. Heemstra denkt dat het nuttig is om al op de basisschool te beginnen. ,,Onderzoek wijst uit dat ruim een kwart van de kinderen van 9 tot 12 jaar wel eens een tijdelijke piep in het oor heeft nadat ze via koptelefoons naar muziek hebben geluisterd. Dat kan tot onomkeerbare gehoorschade leiden.”

Een op de vier tieners en jong volwassenen is door gehoorbeschadiging niet in staat om spraak te verstaan in een rumoerige omgeving. Door de populariteit van koptelefoons bij kinderen nemen volgens Heemstra ook de risico's op gehoorschade toe. De GGD adviseert ouders en jongeren om goed te letten op het volume van mobiele apparaten, veilige koptelefoons te gebruiken en om geregeld luisterpauzes in te stellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu