Helft minder fietsendiefstal in Midden-Drenthe

In het eerste halfjaar van dit jaar is de helft minder fietsen gestolen in Midden-Drenthe dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit heeft mogelijk te maken met cameratoezicht in Beilen.

Cijfers

In 2015 werden er het eerste halfjaar 67 aangiftes gedaan van fietsendiefstal in Midden-Drenthe, het afgelopen halfjaar waren dat er 32. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (SAVc) die de aangiftes van heel Nederland in kaart brengt. De echte cijfers liggen hoger, want van slechts 30 procent van de fietsendiefstallen wordt aangifte gedaan.

Van half 2014 tot in het eerste kwartaal van 2015 werden er voornamelijk fietsen bij station Beilen gestolen. Dieven hadden het vooral gemunt op elektrische fietsen.

Cameratoezicht

Midden-Drenthe besloot in oktober vorig jaar tot cameratoezicht op station Beilen om diefstal tegen te gaan. De politie Midden-Drenthe had daar om gevraagd. Wijkagent Henk Bosker: ,,We hadden ontzettend veel last van fietsendiefstal. Dat was ineens flink toegenomen. Daar wilden we structureel wat aan doen, onder meer met cameratoezicht.’’

De daling van de fietsendiefstal is niet alleen te danken aan cameratoezicht. ,,De politie Midden-Drenthe doet samen met de gemeente ook veel aan preventie. Er zit dus meer achter’’, zegt Bosker.

Tegen

De fractie GroenLinks in Midden-Drenthe was vooraf tegen cameratoezicht. Fractievoorzitter Rudie Weima stelde dat het ophangen van camera’s er voor kan zorgen dat de criminaliteit zich verplaatst naar de wijken.

Weima denkt daar nog steeds zo over: ,,Een crimineel gaat niet ineens op een eerlijke manier zijn geld verdienen omdat er een cameraatje hangt. Wie weet doet hij nu aan internetfraude of dealen. Wij zijn wel altijd voor preventie geweest. Bijvoorbeeld het aanspreken en begeleiden van potentiële daders om op een correcte manier geld te gaan verdienen.’’

De pilot met cameratoezicht op station Beilen loopt tot 8 oktober dit jaar. Mogelijk beslist burgemeester van Midden-Drenthe Ton Baas om het cameratoezicht hierna te verlengen. Hij is daarover in overleg met de politie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu