Henk (58) uit Dwingeloo heeft alzheimer en doet mee aan Restaurant Misverstand op SBS6

Henk uit Dwingeloo heeft Alzheimer en doet mee aan het tv-programma Restaurant Misverstand op SBS6. Foto: William Rutten

De 58-jarige Henk uit Dwingeloo heeft de ziekte van Alzheimer. Hij doet mee aan het tv-programma Restaurant Misverstand op SBS6. Met nog tien andere relatief jonge mensen met dementie runt hij onder leiding van chef-kok Ron Blaauw een eetcafé in Haarlem.

De meeste deelnemers hebben geen ervaring in de horeca, maar iedereen is enorm gedreven om aan de slag te gaan, meldt Alzheimer Nederland.

Klachten niet direct herkend

Henk kreeg in 2018 de diagnose alzheimer. Dat was meteen het einde van zijn werk als docent informatica. Henk is van jongs af aan samen met Inge, samen hebben zij twee zoons. Hun leven is een geoliede machine, totdat de diagnose van Henk daar verandering in brengt. Net als bij andere deelnemers van Restaurant Misverstand worden de klachten niet direct herkend. Op tv zag hij het verhaal van een jongeman die zijn eigen computersyste em had ontworpen en er ineens zelf niets meer van begreep. Die bleek dementie te hebben. Toen dacht Henk: ‘Hé, dat heb ik!’

‘Het is vandaag mijn favoriete dag’

Henk doet vrijwilligerswerk bij Staatsbosbeheer en sport graag. Hij blijft positief: ,,Samen met mijn vrouw maak ik er het beste van. Het is vandaag mijn favoriete dag”. Over zijn deelname zegt hij: ,,Het was geweldig om met mensen die hetzelfde probleem hebben steeds beter te worden in het werken in het restaurant. Met een lach en een traan hebben we nieuwe dingen geleerd en een leuke tijd gehad met elkaar. Het heeft mijzelf een boost gegeven”.

15.000 mensen met dementie op jonge leeftijd

Restaurant Misverstand is een samenwerking tussen SBS6 en Alzheimer Nederland. Het doel van de serie is kennis over – en begrip voor dementie te vergroten. Dat is hard nodig, zegt Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland. ,,In Nederland zijn 290.000 mensen met dementie. Hieronder bevinden zich meer dan 15.000 mensen met dementie op jonge leeftijd. Dat is veel meer dan we lange tijd dachten. Iedereen wil zich in deze maatschappij waardevol voelen, en blijven meedoen. Dat is bij dementie niet anders. Het is schrijnend om te horen dat veel van deze mensen het gevoel krijgen dat ze niet meer meetellen. Dat zij op hun tenen moeten lopen. Bang om iets ‘geks’ te doen of zeggen. Dat schreeuwt om een begripvolle samenleving, waarin iedereen kan zijn wie hij/zij is en plezier kan beleven. Ook als je een vorm van dementie hebt.”

Restaurant Misverstand is vanaf woensdag 1 september wekelijks om 21.30 uur te zien op SBS6 en op KIJK.nl.

Nieuws

Meest gelezen

menu