Henk Dietz van Vogelpark Ruinen is tevreden na gesprek met Defensie over zijn vogels die zich doodvlogen tijdens het overvliegen van een Apache. 'De piloot had geen schuld. Het was gewoon onwetendheid'

Voor Henk Dietz van het Vogelpark in Ruinen begon de week naar. Maandag schrokken twee vogels, waarvan een zeldzame Incastern, zich dood door een overvliegende Apache helikopter. Defensie was vrijdag bij de eigenaar van de kleine dierentuin op bezoek.

De dode incastern.

De dode incastern. Foto: Henk Dietz

„We hebben een goed gesprek gehad”, vertelt Dietz aan de telefoon. „De piloot hield zich gewoon aan de regels en vloog de route die hij moest vliegen. Het was gewoon onwetendheid. Er was een schade-expert mee tijdens het gesprek. Alles is goed geregeld.”

De vogelliefhebber hield zijn hart vast

De rest van de week hield Dietz zijn hart vast. „Ik hoopte dat de Apache helikopter niet weer over zou vliegen en dat is inderdaad niet gebeurd. Defensie probeert het luchtruim boven het vogelpark te mijden. Dinsdag zag ik er een in de verte en de dag erna hoorde ik er een ver weg. Voor de rest heb ik niks meer gehoord. Gelukkig maar.”

Enorme bedragen

Maandag vloog een van Dietz geliefde vogels zich dood van schrik: de zeldzame Incastern. Daar was de vogelliefhebber wel even naar van. „Het zijn zeldzame vogels en als particulier, want ik ben niet aangesloten bij een overkoepelende dierentuinorganisatie, is het moeilijk om er een te kopen. Veel vogels gaan naar Saoedi-Arabië, oliesjeiks kopen ze op voor enorme bedragen. Waarom? Het is gewoon een leuke vogel. Ze zijn zeldzaam, zien er mooi uit en hebben een leuk karakter.”

Dietz belde Artis en andere dierentuinen om te vragen of hij er een over kan kopen. „Ik kreeg als antwoord dat ik op de wachtlijst gezet word. Gelukkig heb ik er hopelijk wel een gevonden in België. Ik moet nog kijken of het lukt om die te kopen. Ik hoop het.”

Dietz wil er sowieso een bij hebben, maar als de kans aanwezig is koopt hij er meer. „Ik had er ooit twaalf, nu nog maar vier.”

De andere vogel, een Egyptische Lepelaar, viel uit het nest en overleed een tijd later.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu