Henk Kuipers wil nog maar één club: zijn familie (maar blijft toch vastzitten)

Henk Kuipers. Foto: Archief ANP/Vincent Jannink

De ex-captain van motorclub No Surrender Henk Kuipers uit Emmen blijft in voorarrest. Dat is zojuist duidelijk geworden in de rechtbank in Groningen. Kuipers deed een verzoek tot vrijlating, maar de rechtbank zegt te willen dat Kuipers vast blijft zitten tot zijn zaak inhoudelijk wordt behandeld. Dat is mogelijk pas begin volgend jaar het geval.

De Emmenaar deed een verzoek tot vrijlating, omdat zijn persoonlijke omstandigheden zo veranderd zouden zijn, dat het arrest moest worden opgeheven.

Kuipers wordt met Theo ten V. (54) uit Klazienaveen, Rico R (41) uit Hulst en Klaas O. (51) verdacht van geweldsmisdrijven en afpersing, vooral gericht tegen afvallige clubleden. Alleen Kuipers en Ten V. zitten nog vast.

Kuipers zit al bijna negen maanden vast en dat heeft grote impact op hem en zijn gezin, aldus Kuipers' advocaat Roy van der Wal.

Geen lid meer van No Surrender

De Emmenaar is geen lid meer van de omstreden motorclub en heeft zich teruggetrokken uit het bestuur.

'Ik wil nog maar een club: mijn familie'

,,Ik wil nog maar een club: mijn familie'', sprak Kuipers op de zitting.

Maar de rechtbank acht daarmee het gevaar op recidive nog niet weg. De feiten waarvan hij verdacht wordt zijn zo ernstig dat hij daar twaalf jaar cel voor kan krijgen. Dan is opheffen van voorarrest niet passend. Dat Kuipers graag bij zijn familie wil zijn is geen zwaarwegende omstandigheid voor zijn vrijlating.

Hetzelfde geldt voor werken. Kuipers kan aan de slag als vertegenwoordiger bij een handelsonderneming, zegt hij.

Behandeling later dit jaar

De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt op z'n vroegst volgend jaar verwacht. Dat duurt te lang om Kuipers in voorarrest te houden, stelde zijn advocaat.

Op 17 september is er een pro forma zitting over de zaak.

Nieuws

Meest gelezen

menu