Henk Matthijsse uit Assen waagt de gok en doet een gooi naar het pluche in de Tweede Kamer

Wie niet waagt, die niet wint. Voormalig wethouder Henk Matthijsse uit Assen heeft een broertje dood aan risicomijdend gedrag bij de overheid. Hij hoopt daar na maart volgend jaar als Tweede Kamerlid wat aan te kunnen doen.

Henk Matthijsse hoopt over een half jaar zijn opwachting in de Tweede Kamer te kunnen maken.

Henk Matthijsse hoopt over een half jaar zijn opwachting in de Tweede Kamer te kunnen maken. Foto: ANP/Phil Nijhuis

Drenthe moet op landelijk niveau politiek goed vertegenwoordigd zijn. Dus zijn regionale bestuurders van de landelijke politieke partijen druk aan het lobbyen om kandidaten uit de provincie hoog op de verkiezingslijst te krijgen voor de Tweede Kamerverkiezing op 17 maart. Zo ook de VVD. Het Drentse bestuur schuift Henk Matthijsse (51), Mark Strolenberg (41, raadslid in Hoogeveen) en Jeroen Hartsuiker (36, actief bij de VVD in Emmen) naar voren.

Klappen van de zweep

Henk Matthijsse uit Assen leerde als wethouder het klappen van de politieke zweep al kennen. De afgelopen zes jaar verbleef hij in de luwte, maar nu heeft hij er weer zin in. „Mijn oudste is net gaan studeren, de jongste gaat dat volgend jaar doen. Dus ik heb nu de armslag om de politiek in te gaan.”

Het Stationsgebied in Assen heeft een metamorfose ondergaan, het autoverkeer rijdt nu in een tunnel onder het voorterrein. Recreatievaarders hebben met het project Blauwe As een doorgaande vaarroute gekregen. „Als ik door de stad fiets word ik blij van wat we in mijn periode hebben voorbereid en wat later is afgemaakt”, zegt Matthijsse.

Fabriek van babymelkpoeder kwam niet

Toch: niet alles ging van een leien dakje. In Assen-Zuid zou zich in 2013 een producent van babymelkpoeder vestigen. De gemeente Assen kondigde de investering van 20 miljoen euro en de komst van 200 banen met enig trompetgeschal aan. Maar de deal ketste af. De mislukking werd in verband gebracht met het feit dat Matthijsse in een interview met het Financieele Dagblad de naam van een van de partijen die betrokken was bij de bouw van de fabriek, terwijl was afgesproken dat niet te doen.

„Nou ja, het lag iets genuanceerder. Ik had de naam niet genoemd, wel verwees ik naar een bepaalde bijeenkomst. Toen kon de journalist daar al uit afleiden welk bedrijf er bij betrokken was.”

Risico’s nemen

Tja. „Shit happens”, blikt Matthijsse terug. „Ook daar leer je van. Bijvoorbeeld dat journalisten van het FD heel erg goed geïnformeerd zijn. En wie niet probeert, doet niets. Je moet af en toe risico’s nemen, die probeer je zo goed mogelijk af te dekken, maar het hoort er bij dat er af en iets mislukt. Inderdaad, als je in het openbaar bestuur zit, komt dat allemaal op straat. Maar het neemt niet weg dat ik er met plezier op terugkijk.”

Hoe dan ook, dit gebeurde vlak voor de raadsverkiezingen van 2014. De VVD ging terug van 5 naar 3 zetels. De liberalen verloren hun plek in het college van burgemeester en wethouders. Matthijsse had ook nog de zorg voor een gezin met -toen nog- jonge kinderen en besloot zich terug te trekken uit de politiek.

Hij kreeg een baan bij adviesbureau PBLQ, waar hij de eerste jaren gemeenten adviseerde over het overnemen van taken op het gebied van zorg, ondersteuning en jeugdzorg van het Rijk. Maar Matthijsse heeft een technische opleiding gedaan in Delft. Daarom adviseerde hij later over de toepassing informatietechnologie en dergelijke.

Risicomijdend gedrag moet anders

De ervaring in Assen als bij het adviesbureau neemt hij graag mee naar Den Haag. De laatste jaren adviseerde hij veel uitvoeringsorganen van het Rijk, zoals de Voedsel- en Warenautoriteit. „Ik heb gezien dat managers daar vaak risicomijdend gedrag vertonen. Ik vind dat dit anders moet. Er gaat niet veel fout, maar er verandert ook niet veel.”

Eerst is het echter aan de kandidaatstellingscommissie van zijn partij om te bepalen of hij een verkiesbare plaats kan krijgen. Daarna bepaalt het partijcongres of dit doorgaat. En uiteindelijk gaan de kiezers er natuurlijk over of Henk Matthijsse in Den Haag zijn politieke carrière voortzet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu