Herdenking 4 mei naar Asser centrum

Provinciaal gedenkteken in Assen

De stille tocht en de Dodenherdenking in Assen verhuizen van het Asserbos en de Stadsbroek naar de binnenstad. De verandering gaat in 2017 in.

Betrokkenheid groter
Het Comité 4 Mei in Assen heeft besloten tot de wijziging omdat de huidige locatie niet echt voldoet. Bovendien denkt het comité dat door het verplaatsen van de herdenking naar het centrum de betrokkenheid van met name de jeugd groter wordt. ,,Herdenken doe je met je hart in het hart van de stad,’’ zegt voorzitter Marga Komen. ,,Wij verwachten dat we in de binnenstad de herdenking beter levendig kunnen houden voor toekomstige generaties dan op een achteraf plekje.

De stille tocht voerde in het verleden van de Asser binnenstad via de Hoofdlaan naar het herdenkingsmonument op de parkeerplaats van De Bonte Wever aan de Stadsbroek. Een behoorlijke afstand en omdat steeds meer deelnemers slechter ter been werden, is besloten om halverwege de Hoofdlaan te starten.

Parkeerplaats
De parkeerplaats bij het evenementencentrum beviel echter ook niet meer, zegt Komen. ,,Het is niet echt een eerbiedige plek. Dat lag niet aan de Bonte Wever hoor! Daar werd al het mogelijke gedaan om geluidsoverlast tegen te gaan tijdens de herdenking. Alles werd stilgezet, maar je hoorde toch wel geluiden vanuit het zwembad.’’ Over de verplaatsing wordt al enkele jaren gesproken. Komen: ,,Ik heb ooit al eens in een denktank gezeten waar we hebben geadviseerd de herdenking weer naar het centrum te verplaatsen. Daar is toen niets mee gedaan. Later werd ik lid van het comité en is er intern wel over gesproken maar waren de meningen verdeeld. Toen ik vorig jaar voorzitter werd, heb ik besloten om door te pakken.’’

'Goed idee'
Het comité is niet over een nacht ijs gegaan. ,,We hebben contact gehad met de Historische Vereniging en de schenkers van het monument, de Loge Moed en Volharding. Ook hebben we alle nabestaanden van de mensen die op het monument aan de Stadsbroek staan vermeld en waar we een adres van konden achterhalen, schriftelijk geïnformeerd. Van de nabestaanden is geen reactie gekomen. Verder vond iedereen het een goed idee. De Loge gaat nog nadenken wat er met het monument gaat gebeuren.’’

De stille tocht gaat met ingang van 2017 van start bij de Jozefkerk en eindigt bij het Provinciaal Gedenkteken op de Brink waar een minuut stilte in acht wordt genomen. Onduidelijk is nog of de route via de Torenlaan of de Zuidersingel gaat lopen. De bedoeling is dat de bijeenkomst wat meer wordt ‘aangekleed’ bijvoorbeeld met het voordragen van een gedicht. De verandering gaat pas in 2017 in omdat de Brink momenteel wordt gereconstrueerd en begin mei nog niet af is.

Nieuws

Meest gelezen

menu